Federacija, 26. 11. 2011

Zgodbe globoko iz gozda nocoj v KUD France Prešeren

Vabljeni na premiero glasbene pravljice Petra Kusa danes, 26. novembra 2011 ob 17.uri.

foto Arhiv Federacija

Avtor Peter Kus je skladatelj in glasbenik, ki se zadnja leta posveča ustvarjanju avtorskih predstav. V njih raziskuje mejna področja lutkovnega gledališča, posebej njegovo povezavo z glasbo (predstave Črna kuhna, Tristan Vox, Glas, Kralj prisluškuje in Izgubljeni ton) in videom (predstava Pojoči grad). Pomemben del njegovega ustvarjanja so izvirni glasbeni instrumenti ter njiihova uporaba v gledališču. Tudi glasbena pravljica Zgodbe globoko iz gozda na poseben, pripovedni način, nadaljuje raziskovanje te smeri avtorjevega ustvarjanja. Osrednja ideja je tokrat ustvariti zveneče »gozdno gledališče«, ki je v materialnem smislu organsko zgrajeno iz predmetov narave. V njem kot glasbeni instrumenti oživijo gozdne rastline, deli dreves, korenine, gozdni sadeži in drugi v naravi najdeni objekti. Na njih trije glasbeniki in igralci izvajajo glasbo. Projekt raziskovanja glasbenega gozdnega gledališča bo avtor zaključil prihodnje leto, z uprizoritvijo eksperimentalne lutkovne predstave.

Vsebinsko izhodišče glasbene pravljice so basni o malem ježku in njegovem najboljšem prijatelju medvedku. Živita v gozdu, ga skupaj raziskujeta, srečujeta druge živali, opazujeta
naravo, gozdne pojave in sledita spremembam letnih časov. Skozi njun odnos in odzivanje na okolico, basni razkrivajo teme kot so prijateljstvo in zaupanje, samota, strpnost,
občutljivost, čudenje nad svetom in veselje do življenja. Po poteh ježka in medvedka se otroci odpravijo na »pustolovščino življenja«, njegovih tegob, lepote in skrivnosti.
Glasbena pravljica je namenjena otrokom od 5 let naprej.

Peter Kus je skladatelj glasbe za gledališke, plesne in lutkovne predstave ter filmske glasbe. V zadnjem času ustvarja avtorske predstave v katerih raziskuje območje, kjer se križata področji glasbe in gledališča. Rezultat tega dela so lutkovno – glasbene predstave Črna kuhna (Mini teater, 2004), Glas (KD Priden možic, 2005), Tristan Vox (Ops! zavod Ljubljana, 2006), Kralj prisluškuje (Ops! zavod Ljubljana in Cankarjev dom, 2007), Izgubljeni ton (LGL in Forum Ljubljana, 2010) in Pojoči grad (Forum Ljubljana, 2011). Z njimi je gostoval na mednarodnih festivalih in zanje prejel več nagrad za izvirnost in glasbo (Poletni lutkovni pristan 2006 v Mariboru, 4. bienale ULU 2007 v Kopru, 5. bienale ULU 2009 v Pliberku, 6. bienale ULU 2011 v Mariboru, 100, 1.000, 1.000.000 povesti 2011 v Bukarešti in 10. Lutfest v Sarajevu). Septembra 2008 je v Etnografskem muzeju v Ljubljani postavil odmevno razstavo izvirnih glasbenih inštrumentov Evfonija – zveneče mesto. V letih 2009 - 2011 je postavil še nadaljevanji te razstave, Evfonija – Pojoči grad (Stari grad nad Celjem in Vetrinjski dvorec v Mariboru) in Evfonija – Zvočni vrt (Muzej narodne osvoboditve Maribor). Oktobra 2010 je z ilustratorko Kajo Avberšek izdal Pojoči grad - priročnik za izdelovanje izvirnih inštrumentov v stripu!.