Vesna Jevnikar, 10. 2. 2021

Zapisi iz brloga: Vesna Jevnikar

Med zaprtjem gledališč zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa je gledališkim ustvarjalcem odvzet stik z gledalci. Odgovor na vprašanje, kdaj bodo igralci lahko spet stopili pred publiko, ostaja neznanka. Kakšen je ta čas za gledališke ustvarjalce? – Vesna Jevnikar: "Ko v gledališki dvorani ugasnejo luči, igralci večinoma ne vidimo občinstva, ga pa še kako čutimo in slišimo."

Vesna Jevnikar / Foto: Nada Žgank, oblikovanje: Tina Dobrajc, Mito Gegič

Ko v gledališki dvorani ugasnejo luči, igralci večinoma ne vidimo občinstva, ga pa še kako čutimo in slišimo. Slišimo tišino, čutimo dihanje, čutimo odobravanje ali pa nestrinjanje s tem, kar se dogaja na odru. Predvsem pa ob aplavzu ob končani predstavi vemo, da smo dobili poklon svojemu delu. Mineva že skoraj leto dni, odkar tega ne doživljamo več. Težko je in obremenjujoče, predstave so naše delo in naše življenje. Ljubo občinstvo, upam, da nas tudi vi pogrešate tako kot mi vas. Želim si, da se vrnete, želim si, da bi vas lahko objela in vam še kdaj pričarala čaroben trenutek na kak deževen dan.

Objem vsem in upanje na čim hitrejše srečanje v živo.

Vesna Jevnikar, Koronavirus

V času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa v rubriki »Zapisi iz brloga« sprašujemo igralce in druge gledališke ustvarjalce, kakšen je to čas, v katerem živimo in kako doživljajo prekinitev stika z gledalci. Navdih za ime rubrike, v kateri objavljamo replike gledališčnikov, smo na portalu SiGledal dobili pri igralki Janji Majzelj, ki se je prva odzvala na naše vabilo in nam poslala svoj zapis.

Božidar Flajšman, 30. 1. 2021
Pismo moji igralki Vesni Jevnikar