STA, 20. 8. 2013

Zapiranje ljubezni prva premiera nove sezone ptujskega gledališča

V Mestnem gledališču Ptuj bo v petek, 23. avgusta, premiera predstave Zapiranje ljubezni avtorja besedila Pascala Ramberta. To je prva predstava nove sezone ptujskega gledališča, nastala pa je v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana in festivalom Zadar Snova. V predstavi režiserja Ivice Buljana igrata Pia Zemljič in Marko Mandić.
:
:

Foto: Nikola Predović

Predstava Zapiranje ljubezni je svetovno premiero doživela na festivalu v Avignonu v Franciji pred dvema letoma, zatem pa je bila izvedena v Parizu, New Yorku, Tokiu, Moskvi, Berlinu, Hamburgu in Zagrebu, je povedal režiser predstave Ivica Buljan. Odgovor na vprašanje, zakaj je predstava v tako kratkem času doživela toliko uprizoritev, se po njegovih besedah skriva v dejstvu, da so v gledališčih redki teksti, ki govorijo o ljubezni.

Poznamo antične tekste na temo ljubezni, Rambert pa je v današnjem času, ko v gledališču prevladujejo konceptualne ideje in reinterpretacije, s svojim tekstom zadel v samo bistvo odnosa med moškim in žensko, je dejal Buljan. Tekst govori o tem, kaj se dogaja, ko se par razhaja, ko se eden od partnerjev odloči, da odide.

Po njegovih besedah gre za izkušnjo, ki jo vsi ljudje v svojem življenju na nek način doživijo in za katero se ve, da je lahko veliko bolj tragično doživeta kot kakšne "velike" družbene ali politične tragedije, ki se dogajajo okoli nas. S tekstom se avtor po režiserjevih besedah dotakne najglobljih skrivnosti človeškega bitja.

Posebnost predstave, ki bo premiero v Ljubljani doživela dva dni kasneje, v nedeljo, 25. avgusta, je tudi v dejstvu, da jo igrata igralca Pia Zemljič in Marko Mandić, ki sta par tudi zasebno.

Kot so zapisali na spletni strani Mestnega gledališča Ptuj, bosta igralca na odru zaključevala svoj ljubezenski in partnerski odnos. Ženeta ju bes in skrajna sila, da se razideta. Lika, ki skozi jezik in gibanje med seboj gradita bodečo žico iz besed, se bosta poskusila rešiti iz vrtinca, v katerega ju je potegnilo in v katerega vlečeta drug drugega. Čakata nas dva monologa, ki se medsebojno ne moreta prekiniti. Dva ločena toka besed, ki ne bi prenehale teči, če se ne bi nenadoma pojavili otroci.

Mini teater Ljubljana je na nek način "reden partner" ptujskega gledališča, saj je po besedah direktorja ptujskega gledališča Petra Srpčiča predstava Zapiranje ljubezni njihovo tretje sodelovanje, sicer pa je vključena tudi v program festivala Dnevi poezije in vina.