EN-KNAP – Španski borci, 5. 3. 2021

Zaključen razpis Oder360

Zaključil se je javni razpis za produkcijsko, postprodukcijsko in distribucijsko sodelovanje Oder360, ki ga je razpisal zavod EN-KNAP v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Na razpis, ki je k virtualizaciji že obstoječih predstav povabil umetnike in producente s sedežem v Sloveniji, se je prijavilo petnajst raznolikih del iz področja sodobnih uprizoritvenih praks.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Aadhar Gupta
Foto: Andrej Lamut
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

Tričlanska komisija, v sestavi Marko Cafnik, Iztok Kovač in Stojan Pelko, je po preučitvi projektov in strokovni oceni njihove primernosti za virtualizacijo, izbrala štiri predstave in en projekt za eksperimentalni razvoj, ki bodo v prihajajočih mesecih posnete s 360° kamerami, ambisoničnim zvokom in ustrezno svetlobno podporo. Tako bodo postale del repertoarja Oder360 in bodo na voljo za gostovanja.

Projekt Oder360 pomeni vzpostavitev novega tipa produkcije in vodenih ogledov teh predstav z VR očali v različnih prostorih (gledališča, šole, socialne, zdravstvene inštitucije, podjetja…), kjerkoli doma in v tujini. Oder360 ne želi nadomestiti klasičnega ogleda predstav v gledališču, temveč vzpostaviti nov pogled, simulaker gledališča v novih okoljih in okoliščinah.

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Izbrane predstave:

Andreja Podrzavnik: Kar ostane (Produkcija: Federacija) 

Enya Belak: Modro črnilo (Produkcija: Flota Ljubljana)

Rosana Hribar, Urša Rupnik, Maša Kagao Knez: Tobelija (Produkcija: Plesni Teater Ljubljana)

Simona Semenič: Lepa kot slika (Produkcija: Mesto Žensk) 

Bara Kolenc in Leja Jurišić: Kinetični spomin Brina (Produkcija: Pekinpah)

Op.: za eksperimentalni razvoj