JSKD, 9. 6. 2017

Zaključek Srečanja lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije

Včeraj, 8. junija 2017, se je zaključilo Srečanje lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije, ki je v Dolenjskih Toplicah in Novem mestu potekalo od torka, 6. junija. Na Srečanju se je predstavilo najboljših 11 lutkovnih in 12 otroških gledaliških predstav sezone 2016/17.
Foto: Arhiv JSKD
Foto: Arhiv JSKD
Foto: Arhiv JSKD
Foto: Arhiv JSKD
Foto: Arhiv JSKD
Foto: Arhiv JSKD
Foto: Arhiv JSKD
Foto: Arhiv JSKD
Foto: Arhiv JSKD

Srečanje lutkovnih in otroških gledaliških skupin Slovenije je edino pregledno srečanje ali festival v Sloveniji, ki mladim lutkovnim in gledališkim ustvarjalcem brezplačno omogoča, da se predstavijo širši javnosti, hkrati pa preko strokovnih spremljevalcev – selektorjev dobijo tudi komentar – strokovno oceno: izpostavijo se kvalitete posamezne predstave ter mesta, kjer so še možnosti za izboljšave, strokovni spremljevalci pa jim na konkretnih primerih ponudijo tudi praktične rešitve in smernice za nadaljnje delo.  

Srečanje lutkovnih skupin Slovenije in Srečanje otroških gledaliških skupin Slovenije predstavljata pregled tovrstne produkcije v sezoni. Nanj se lahko prijavijo vse slovenske ljubiteljske lutkovne skupine ter ljubiteljske otroške gledališke skupine, ki delujejo na območju Slovenije, v zamejstvu ali tujini. Namen srečanj lutkovnih in otroških gledaliških skupin je predvsem v kvalitativni rasti ljubiteljskega gledališča in lutkarstva v Sloveniji. Strokovni spremljevalci srečanj, državni in regijski selektorji, po ogledu predstave skupini podajo svojo oceno in hkrati predloge, kako izboljšati samo delo in način delovanja skupine. 

Na letošnje Srečanje lutkovnih skupin se je prijavilo 87 lutkovnih predstav vrtčevskih, šolskih in ljubiteljskih lutkovnih skupin iz Slovenije in zamejstva. Selektorica Irena Rajh, vsestranska lutkovna ustvarjalka in ustanoviteljica Lutkovnega gledališča Fru Fru ter kulturnega centra za mlade Hiše otrok in umetnosti, je na zaključno – državno srečanje uvrstila 11 lutkovnih predstav.

Na Srečanje otroških gledaliških skupin Slovenije se je prijavilo 239 predstav otroških gledališč vrtcev, osnovnih šol in kulturnih društev. Selektorica Simona Zorc Ramovš, gledališka igralka in pedagoginja jih je na zaključno – državno srečanje uvrstila 12.

Na srečanju so najboljšim skupinam podelili tudi prestižne srebrne in zlate plakete Srečanja.