Carmina Slovenica, 9. 12. 2015

Zaključek bogatega ustvarjalnega leta Carmine Slovenice

S koncertom Zimske urice, ki ga Carmina Slovenica prireja ob Svetovnem dnevu zborovske glasbe, zaključujejo njihovo izredno uspešno in ustvarjalno leto 2015.

Fortuna Fauvelu ne bo par! / Foto: Dorian Šilec Petek

Začetek letošnjega leta je za Carmino Slovenico zaznamovala premierna uprizoritev glasbeno-scenskega projekta Toksični psalmi – Ultimativna kolektivna izkušnja v New Yorku na uveljavljenem festivalu Prototype:opera/gledališče/zdaj. Projekt je doživel velik uspeh tako v tamkajšnjih in v vseh pomembnejših svetovnih medijih kot v strokovnih krogih in številnih pozitivnih kritikah. Hkrati je Carmina Slovenica v New Yorku svoja dela predstavila tudi na največji mednarodni konferenci in kulturni tržnici – dogodku Združenja predstaviteljev performativnih umetnosti APAP (Association of Performing Arts Presenters).

Meseca marca je glasbeno gledališče Carmina Slovenica z že 28. ponovitvijo izjemno uspešnega mednarodnega projekta When the mountain changed its clothing, ki je nastal v sodelovanju s Heinerjem Goebbelsom v produkciji Ruhrtriennala, sodelovalo na največjem ruskem festivalu uprizoritvenih umetnosti Zlata maska v Moskvi, in sicer v sklopu programa CONTEXT, v okviru katerega festival predstavlja raznolikosti sodobnega gledališkega ustvarjanja.

Za izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski in mednarodni kulturi na področju glasbene umetnosti v 50 letih delovanja, je Carmini Slovenici predsednik republike Slovenije Borut Pahor vročil odlikovanje srebrni red za zasluge.

V sklopu letošnjega Mednarodnega festivala Attacca, ki se je dosedaj uveljavil kot pomemben koncept slovenskega in mednarodnega zborovskega gibanja, so junija gostili enega vodilnih zborovskih programov v Združenih državah Amerike, zbor Piedmont Choirs iz San Francisca, ki se je skupaj s Carmino Slovenico in zbori Pevske šole CS predstavil na več koncertih v Mariboru in na Ptuju.
  
Novo koncertno sezono so pričeli z novostjo – Poletnim glasbenim taborom Attacca, ki je naletel na zelo dober odziv. Na njem je sodelovalo več kot 150 otrok in mladine, ki so teden dni ustvarjali pod mentorstvom dvanajstih pedagogov. Na Poletni plesni akademiji pa se jim je pri snovanju koreografije za nov projekt pridružila svetovno priznana in cenjena plesalka in koreografinja iz ZDA, Sidra Bell, katere koreografije so videne v mnogih plesnih in gledaliških predstavah, filmih in festivalih po vsej Ameriki in po svetu.
   
Jesen je zaznamovala predpremiera Fortuna Fauvelu ne bo par!, aktualnega družbenokritičnega dela, ki glasbeno temelji na edinem glasbeno-scenskem delu skladatelja Lojzeta Lebiča: Fauvel ’86.
   
Skozi vse leto so v Mariboru in v drugih krajih Slovenije izvedli več koncertov v sklopu ciklusov Attacca in Choregie.

Uspehov polno leto pa sklepajo z novostjo v založništvu; prav te dni je izšel nov CD Toksični psalmi, ki prinaša svež vokalni repertoar, predvsem glasbo našega časa, ki je bila osnova za letošnji uspešni projekt, ki je bil premierno izveden na festivalu Prototype v New Yorku.

Ob zaključku tega bogatega leta bo 11. 12. 2015 v dvorani Union v Mariboru koncert Zimske urice, ki ga posvečajo Svetovnemu dnevu zborovske glasbe, ki je v več kot dvajsetih letih pevsko združil na tisoče zborov. Milijoni pevcev po vsem svetu so vsako leto okoli druge nedelje v decembru vključeni v koncerte, festivale, seminarje in druge dogodke. Kot sporočajo organizatorji, so to dnevi, na katerih pokažemo, da lahko z močjo, ki jo velika zborovska skupnost kaže skozi glasbo, porušimo navidezne pregrade, ki so produkt politike, različnih ideologij, verskih razlik in rasne diskriminacije, saj te razdvajajo človeštvo. Tako dokazujemo, da je  glasbena umetnost več kot samo iskanje formalnih perfekcij in lepote v interpretaciji ter da je glasba tista, ki slavi vrednote solidarnosti, miru in razumevanja. Ustvarjati ne moremo ločeno, prizadevamo si, da so naši glasovi slišani skupaj in da glasba, ki jo ustvarijo, poišče svoje poti komunikacije.

Povezani dogodki