Center kulture Španski borci, 16. 4. 2013

Zadnja produkcija Iztoka Kovača in EN-KNAP OTTETTO včeraj in danes na gostovanju v Oldenburgu

Včeraj in danes, 15. in 16. aprila, bo najnovejša predstava Iztoka Kovača OTTETTO (8 nihajev za njegovo visokost) v produkciji EN-KNAP gostovala v nacionalnem gledališču v Oldenburgu (Oldenburgische Staatstheater), in sicer v okviru 12. mednarodnega plesnega festivala Internationale Tanztage 2013, kjer bo predstavljena ob 20. uri.
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut

Bienalni mednarodni plesni festival Internationale Tanztage na odrih gledališča v Oldenburgu letos od 9. do 20. aprila predstavlja plesne skupine z vsega sveta. Na festivalu se srečujejo tako svetovno uveljavljeni koreografi in skupine kot obetavni mladi umetniki ali redko videne produkcije. Obsežni program festivala vključuje tudi številne spremljevalne dogodke, kot so delavnice, projekcije in dogodki na prostem.

V Oldenburgu bo predstavo OTTETTO uprizorilo pet plesalcev edinega stalnega ansambla za sodobni ples pri nas EnKnapGroup, osem glasbenikov ansambla Festine, dirigentka Živa Ploj Peršuh ter skupina vizualnih umetnikov Komposter.

Po Oldenburgu tudi v Zagrebu, Berlinu, Bratislavi, Bernu, Zürichu in Baslu

Predstava OTTETTO, ki jo je Delova kritičarka Mojca Kumerdej ocenila za »doslej najbolj temeljito in kompleksno predstavo« Iztoka Kovača, bo po nemškem Oldenburgu 1. in 3. junija gostovala tudi v Zagrebu na festivalu Tjedan suvremenog plesa (Teden sodobnega plesa), 21. in 22. avgusta v Berlinu na festivalu Tanz in August, oktobra je vabljena v Bratislavo (v okviru Bratislava in Movement), zadnji teden oktobra pa bo OTTETTO predstavljen tudi v Bernu v Švici v okviru festivala Culturescapes, v okviru katerega se bo nato mesec dni pozneje, v zadnjem tednu novembra, predstavil še v švicarskem Zürichu in Baslu.

Koreograf Iztok Kovač, ki se je s svojo značilno estetiko in lastnim plesnim jezikom v 20 letih delovanja uveljavil tudi v mednarodnem plesnem prostoru, v svoji najnovejši predstavi OTTETTO privzame 16-minutno kompozicijo Igorja Stravinskega Oktet (1923), kot bi jo skladatelj po naročilu napisal prav za ples. V predstavi z različnih zornih kotov raziskuje aktualne odnose vključenih umetnikov (EnKnapGroup, Živa Ploj Peršuh, Festine, Komposter in Jaka Šimenc) do tega izjemnega glasbenega dela, ki ustvarijo »plodno, virtuozno, estetsko in odrsko izjemno učinkovito plesno, glasbeno, likovno in scensko delo«, kot so v recenziji predstave povedali na prvem programu Radia Slovenija. Kovač, sicer prejemnik številnih mednarodnih in domačih nagrad, je lani za umetniško vodenje ansambla EnKnapGroup in za ustvarjanje v zadnjih dveh letih prejel tudi Župančičevo nagrado, najvišje priznanje Mesta Ljubljana na področju kulturnega in umetniškega ustvarjanja.

V zadnjih dveh letih je mednarodni ansambel, ki je od svoje ustanovitve leta 2007 sodeloval z 20 uveljavljenimi tujimi in domačimi avtorji, doma in v tujini prikazal blizu 80 uprizoritev svojega repertoarja, ki ga sestavlja skupaj  kar 15 celovečernih produkcij. EnKnapGroup, ki ima svoj domači oder v Španskih borcih, sestavljajo Ana Štefanec (Slovenija), Luke Thomas Dunne (Velika Britanija), Tamás Tuza (Madžarska), Ida Hellsten (Švedska) in Bence Mezei (Madžarska).

Maja Tanzcompagnie Oldenburg skupaj z Rosas in Wimom Vandekeybusom tudi v na odru Španskih borcev

Plesno skupino iz Nacionalnega gledališča v Oldenburgu, Tanzcompagnie Oldenburg, pa si bomo s predstavo Plafona, delom slovite izraelske koreografinje Sharon Eyal, nekdanje rezidenčne koreografinje ene najbolj priznanih svetovnih plesnih skupin Batsheva Dance Company, ogledali tudi v Ljubljani, in sicer 20. maja v Španskih borcih. Predstavljena bo v okviru 20. obletnice EN-KNAP, ki bo potekala med 11. in 26. majem v Španskih borcih.

V okviru si praznovanja, ki bo tematsko opozorilo na belgijske korenine plesne skupine in zavoda EN-KNAP, bomo lahko v moščanskem kulturnem centru predstavili tudi obnovljena prvenca dveh kultnih imen sodobnega plesa, flamskega koreografa Wima Vandekeybusa s skupino Ultima Vez, ki bo 25. in 26. maja predstavila obnovljen Vandekeybusov prvenec, ki je leta 1987 osupnil tedanji plesni svet, What the Body Does Not remember (predstava bo na ogled to sredo tudi v Oldenburgu), medtem ko bo 11. maja obeležitev obletnice otvorila legendarna predstava Rosas danst Rosas (1983) velike koreografinje Anne Terese de Keersmaeker in njene skupine Rosas.

EN-KNAP, Oldenburg, Tanztage

Povezani dogodki

Center kulture Španski borci, 2. 3. 2015
Premiera Iztoka Kovača Pozor hud ples 2: Vrnitev legend
Center kulture Španski borci, 27. 3. 2011
Danes na Plesni Vesni: Program 7
Center kulture Španski borci, 8. 12. 2010
Ansambel za sodobni ples EnKnapGroup gostoval v Budimpešti