STA, 21. 7. 2017

Začenjajo se Salzburške slavnostne igre s Tobiasom Morettijem kot Slehernikom

V Salzburgu se bo danes začel poletni festival, ki v Avstrijo usmeri oči svetovne kulturne javnosti. Novi intendant Markus Hinterhäuser je na program uvrstil pet opernih premier, od tega tri dela 20. stoletja. Naslovno vlogo v festivalski stalnici, igri Slehernik Huga von Hofmannsthala, bo igral Tobias Moretti. Festival se bo sklenil 30. avgusta.
:
:

Felsenreitschule, Salzburg / Foto: Andreas Praefcke, via Wikimedia Commons

Operni del festivala bo uvedla Mozartova opera La clemenza di Tito, s katero se bodo po tradiciji poklonili nekdanjemu prebivalcu mesta. Postavil jo je stari znanec festivala, ameriški gledališki režiser Peter Sellars, za pultom pa bo v Rusiji delujoči Grk Teodor Currentzis, ki velja za enega vidnejših dirigentov mlajše generacije.

Premierno bodo uprizorjene še opere Lear Ariberta Reimanna iz leta 1978 pod vodstvom Franza Welser-Mösta, Wozzeck (Vojček) Albana Berga v režiji južnoafriškega umetnika Williama Kentridgea, Lady Macbeth mcenskega okrožja Dmitrija Šostakoviča, ki jo bo vodil priznani dirigent Mariss Jansons, ter Verdijeva Aida, katere postavitev je podpisala iransko-ameriška režiserka Shirin Neshat. V naslovni vlogi bo mogoče slišati rusko operno zvezdo Ano Netrebko, Dunajskim filharmonikom pa bo dirigiral specialist za Verdijevo glasbo, sloviti Riccardo Muti.

Tako Wozzecka in Aido so priredili tudi za otroke, ljubiteljem baročne glasbe pa bo britanski specialist za staro glasbo John Eliot Gardiner predstavil tri opere Claudia Monteverdija.

Novi salzburški Slehernik bo avstrijski filmski in televizijski igralec Tobias Moretti, znan iz televizijske kriminalne serije Komisar Rex. Ob njem bo v vlogi Paramour debutirala 28-letna Avstrijka Stefanie Reinsperger. Predstavo je režiral Michael Sturminger.

Nova vodja dramskega programa Bettina Hering je v gledališki del uvrstila še komedijo Zabava za rojstni dan Harolda Pinterja v režiji Andree Breth, Rose Bernd Gerharta Hauptmanna, igro Kazimir in Karolina Ödona von Horvatha ter Lulu Franka Wedekinda v postavitvi grške filmske režiserke Athine Rachel Tsangari.

Koncertni del bo obsegal uveljavljene cikle, kot je cikel duhovne glasbe Ouverture Spirituelle ali Mozartove matineje. Pripravili so tudi nov koncertni niz sodobne glasbe, naslovljen Čas z..., ki bo posvečen francoskemu skladatelju Gerardu Griseyju (1946-1998) in Šostakovičevim delom.

V celoti bo salzburški festival obsegal 195 opernih in gledaliških predstav ter koncertov na več kot 10 različnih prizoriščih.

Salzburger Festspielen