STA, 13. 11. 2012

Začenjajo se jubilejni, 25. Čufarjevi dnevi

S slovesnim odprtjem in s predstavo Limonada Slovenica zamejske dramske skupine F.B. Sedej iz italijanskega Števerjana se bodo drevi ob 19.30 na Jesenicah začeli 25. Čufarjevi dnevi. Jubilejni festival ljubiteljskih gledališč iz Slovenije in zamejstva bo do prihodnjega torka ponudil osem tekmovalnih predstav in številne spremljevalne dogodke.
:
:


Festival, ki se bo začel na predvečer obletnice rojstva pisatelja in dramatika Toneta Čufarja, bo odprl predsednik republike Danilo Türk. Sledila bo prva v vrsti osmih tekmovalnih predstav, ki se bodo potegovale za nagrade in Čufarjeve plakete.

Predstave za festival, na katerem so v preteklih letih prevladovale predvsem komedije, letos pa je program bolj žanrsko pester, je izmed 25 prijav izbral selektor Branko Kraljevič. Pri pregledu predstav je opazil napredek ljubiteljskih gledališč tako v samem obrtnem znanju kot v igranju bolj zahtevnih besedil.

Letošnji osemdnevni festival bo ponudil tudi vrsto spremljevalnih prireditev. V gledališču Toneta Čufarja se bodo ob tej priložnosti spomnili dolgoletnih sodelavcev, ki so ustvarjali na jeseniških odrskih deskah in sodelovali pri pripravi tradicionalnega festivala.