Kaja Novosel, Program Ars, 2. 1. 2023

Začenja se veliko praznovanje!

Radijska igra v prvem tednu prazničnega novega leta: letos mineva okroglih 60 let, odkar je prvič zazvenel 3. program Radia Slovenija ─ Program Ars, kar bo vse leto odzvanjalo na radijskih valovih. In tudi prvi teden tega leta v Uredništvu igranega programa radia Ars začenjajo praznično.
:
:

Foto: Pixabay

Prvi teden bo tako deloma podaljšek slovesa staremu letu in začetek novega, predvsem pa šele kot začetek novega in še bolj slavnostnega praznovanja.

Dela prost ponedeljek vam na programu Ars v poslušanje ponujajo še zadnjo radijsko igro iz božično-silvestrskega nabora: monološko radijsko igro z naslovom Jolly Jockey, ki jo je napisal srbski dramatik Momo Kapor. Naslovno vlogo je interpretiral Rudi Kosmač, nekoč eden izmed vodilnih igralcev ansambla SNG Drama Ljubljana; leta 1973, ko je posnel monološko izpoved Jolly Jockey v režiji Aleša Jana, pa je postal tudi profesor za umetniško besedo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Filmoljubi boste morda njegov glas povezali in prepoznali po vlogah iz slovenskih filmov: morda se Rudija Kosmača spomnite po vlogi Ožbeja v filmu Samorastniki režiserja Ivana Pretnarja, ali pa kot Zaplaterjevega Janeza iz partizanskega filma Balada o trobenti in oblaku režiserja in scenarista Franceta Štiglica.

Partizansko motiviko v sebi nosi tudi torkova radijska igra na Prvem: prisluhnili boste umetniški pripovedi novele Vitomila Zupana iz partizanskega obdobja z naslovom Andante patetico ali Povest o Panterju Dingu. Eno redkih del slovenske partizanske proze je danes predvsem dragocen dokument doživljajskega sveta partizanskega pisateljskega rodu. Umetniško pripoved interpretira še en veliki igralec Polde Bibič, posebnost posnetka pa sta tudi dodan uvod literarnega zgodovinarja, pisatelja in dramaturga Dušana Moravca in izvirna glasba Cirila Cvetka. Nabor radijskih iger v četrtek na programu ARS zaključuje še čustvena in čutna radijska igra Beg iz pekla, ki jo je na podlagi večplastnega odnosa med Paulom Verlainom in Arthurjem Rimbaudom izpisal slovenski dramatik Ivan Mrak.

Tudi v terminu kratke radijske igre nas čakajo praznične posebnosti: poleg sobotne humorne igre Na črtico, nastale po kratki zgodbi poljskega pisatelja Marka Hlaska, v sredo na tretjem programu poslušamo kratek zvočni kolaž z naslovom Delovni dan, ki ga je kreiral hrvaški radiofonski umetnik Igor Lešnik. Ekspresivna radiofonska slika delovnega vsakdana nam z usmerjenim zvočnim potovanjem da vedeti, v kako hrupnem vsakdanu v resnici živimo, hkrati pa pred nami razgrinja lepoto brezmejnih možnosti ustvarjanja radijske igre.

Nedelja, rezervirana za mlade poslušalce, pa teden zaokroža s prav posebno pravljico Mizica, pogrni se. Grimmova pravljica o čudežni mizi, ki se kar sama polni z dobrotami, je še posebej zanimiva tudi zato, ker je ena izmed najstarejših v arhivu radia, pa tudi ena prvih, ki jih je na Radiu Slovenija kor prirejevalka in režiserka ustvarila dolgoletna radijska režiserka in sodelavka uredništva igranega programa Rosanda Sajko.

Na Radiju Slovenija vas vabijo, da si nemalokrat turoben začetek januarja polepšate tako, da se jim pridružite ob začetku praznovanja šestdesetletnice v terminih radijske igre – tako na tretjem kot tudi na prvem programu.

Ars, Radio Slovenija

Polona Gantar, Program Ars, 24. 3. 2023
Ars 60 – umetnost poslušanja
Kaja Novosel, Program Ars, 30. 1. 2023
Zaključek januarja: Tisto, kar ostane
Kaja Novosel, Program Ars, 28. 11. 2023
Radijske igre od 27. novembra do 3. decembra 2023