STA, 23. 5. 2014

Začenja se mednarodni forum Still ready to change?

V Stari mestni elektrarni se bo danes ob 10. uri začel tridnevni mednarodni forum Still ready to change? Prvi forum na temo sprememb so po besedah direktorice zavoda Bunker Nevenke Koprivšek pripravili leta 2010, sedaj želijo preveriti, ali se je od tedaj kaj spremenilo. Forum bo razdeljen na predavanja in umetniški del.
:
:

Kot je Koprivšek pojasnila na novinarski konferenci pred forumom, so v kulturi in umetnosti nekdaj delali za ljudi, sedaj pa vidijo, da morajo biti med njimi, da se morajo tudi sami spreminjati in se povezovati. Danes tudi ni več mogoče ločeno govoriti o okoljski, ekonomski in socialni krizi ter kulturi, saj so medsebojno povezane.

Forum bo uvedlo predavanje britanskega ekonomista Jamesa Meadwayja, ki se ukvarja s teorijo recesije. V svojem prispevku bo povzel povezave med okoljsko, ekonomsko in politično krizo ter poskušal nakazati možne poti za spremembo v pravičnejšo in učinkovitejšo družbo.

Naslednji dan bo Oxana Timofeeva, raziskovalka na ruskem filozofskem inštitutu v Moskvi, ki deluje pod okriljem Ruske akademije znanosti, spregovorila o razumevanju narave in ekologije danes ter o tem, kako se je to razumevanje spreminjalo skozi čas.

Med predavanji so organizatorji izpostavili še dialog med slovensko filozofinjo in sociologijo Renato Salecl ter antropologinjo in teoretičarko kulture z univerze v Cambridgeu Henrietto Moore, ki se bosta sprememb lotili z antropološkega vidika.

Umetniški program bo temeljil na vsebinah, ki bodo tema foruma. Nekateri projekti so nastali v okviru mreže Imagine 2020, v sklopu katere je Zavod Bunker forum organiziral, druge pa so izbrali glede na teme, ki jih obravnavajo.

Med drugim bodo izvedli predstavo britanskega umetnika Harryja Gilesa What we owe, v kateri Giles prevzame vlogo bančnega svetovalca in se individualno z obiskovalci pogovarja o njihovem dolgu, pri čemer ne govori le o finančnem dolgu, ampak o njihovem dolgu do družbe in okolja ter skupaj z njimi poskuša najti pot za njegovo zmanjšanje.

Forum Still ready to change? je del aktivnosti mreže Imagine 2020, ki povezuje deset evropskih organizacij s ciljem podpreti umetniška dela, ki se dotikajo vzrokov in posledic klimatskih sprememb.


Povezava: Katalog
(PDF)