STA, 11. 8. 2022

Začenja se Letni oder Ruše

Z nastopom Tadeja Toša se nocoj v kamnitem amfiteatru ob vznožju ruškega Pohorja začenja 23. Letni oder Ruše. S festivalom, ki se bo zaključil 21. avgusta z nastopom Kvatropircev, ohranjajo dolgoletno tradicijo kulturnega ustvarjanja na tem mestu. Pestro bo tudi na Dravi, kjer bo potekal spust z različnimi plovili.
:
:

Foto: Pixabay

"Tudi tokrat bodo z nami vrhunski glasbeniki in igralci, ki bodo pričarali enkratno doživetje v osrčju narave, na gledališču Pod goroj z 90-letno tradicijo," pojasnjuje Vesna Glavendekić iz javnega zavoda Športni park Ruše.

Na letošnjem festivalu bodo med drugim nastopili Crvena jabuka, Alo!Stari, Sticky Licks, Hamo in Tribute 2 Love, Eva Boto, SoulGreg Artist in Rok 'n' Band. Najmlajši pa se bodo zabavali ob otroških predstavah in delavnicah. "Festival krasi pozitivno vzdušje in pozitivna energija umetnikov in obiskovalcev," pravi Vesna Glavendekić.

Naravno gledališče Pod goroj, kot domačini imenujejo pas pod obronki Pohorja, so začeli graditi v letu 1931. Že leto kasneje je bila na tem prostoru amfiteatralne oblike uprizorjena prva predstava - ljudska igra Divji lovec Frana Saleškega Finžgarja.

Letne gledališke igre so iz leta v leto privabljale gledalce in polnile kamniti amfiteater pod Pohorjem. Za Mariborčane so k vsaki predstavi organizirali poseben vlak. Rekorden obisk sta doživeli Miklova Zala leta 1938 in Matija Gubec leta 1940, saj si ju je ogledalo več kot 6000 ljudi.

Osnova uspešne gledališke dejavnosti v Rušah je bila po navedbah Olge Malec v napredni narodno zavedni miselnosti vaščanov. "Ruška gledališka aktivnost ni služila sama sebi ali zgolj za razvedrilo gledalcev, ampak je z izbiro iger in umetniško vrednostjo podajanja veliko prispevala k plemenitenju duševnosti in k utrjevanju narodne zavesti, kar je bilo za tiste čase in kraje ob meji še posebej pomembno," je zapisala.

Naravno okolje ruškega letnega odra je še danes skoraj neokrnjeno. Velike lipe, nekdanjega simbola ljudskih iger, sicer ni več, ostali pa sta skromna kapelica in "knežji kamen", ki sta v letih 1933 in 1938 predstavljala kulisi za izvedbo predstav Rokovnjači in Miklova Zala.

Letni oder Ruše