STA, 19. 6. 2023

Začenja se Goriško poletje

Goriško poletje, preplet različnih prireditev, bo Novo Gorico in nekatera podeželska prizorišča letos povezovalo med 21. junijem in 1. septembrom. Kot je na novinarski konferenci napovedal novogoriški župan Samo Turel, bodo prepletli tudi nekaj doslej samostojnih festivalov in dogodkov v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK).
:
:

Foto: Pixabay

"Začenjamo udarno z Odprto kuhinjo in Praznikom glasbe, temu pa nato sledi niz dogodkov vse do zgodnje jeseni, ki se bodo nato prelili v praznovanje ob občinskem prazniku. Pripravili smo pester in kvaliteten program, ki je, kot se za naše somestje spodobi, čezmejno obarvan. Skratka, čaka nas pestro poletje za vse okuse in generacije," je povedal Samo Turel.

Pri organizaciji letošnjih prireditev se je novogoriški občini pridružilo veliko število institucij, društev in klubov. S programom želijo zadovoljiti okusom vseh generacij, ljubiteljev glasbe, gledališča ter ostalih kulturnih in zabavnih prireditev. Na 25 različnih lokacijah bodo ponudili okrog 90 dogodkov, od tega jih je približno polovica lokacij v primestju in na podeželju.

Dogajanje se v sredo prične s celodnevno Odprto kuhinjo in v popoldanskem času nadaljuje s koncertom italijanske skupine Radio Zastava in slovensko skupino Ana Pupedan, delavnico smeha, literarnim srečanjem in prireditvijo Poletna polenta.

"Dogodek je evropskega formata in je letos bogatejši v primerjavi s prejšnjimi leti. Poteka v okviru svetovne glasbene iniciative Fete de la musique, in sicer na prvi dan poletja po vsej Evropi. Številni koncerti se bodo odvijali v različnih kotičkih mesta. Po dogodku bomo med občani pripravili anketo, kako posamezne lokacije po njihovem mnenju ustrezajo glasbenim zvrstem," je povedala vodja županovega kabineta Mija Lorbek.

V četrtek se nadaljuje z gledališko predstavo. Petek pa bo ponovno po okusu vseh generacij, saj pripravljajo prireditev Preplet preteklosti in sedanjosti, otroško rajanje ob koncu šolskega leta, plesno predstavo in glasbeni večer.

Tudi konec tedna bo predvsem glasbeno obarvan, na praznično nedeljo pa se začenja tudi novogoriški del uličnega gledališča Ana Desetnica. V letošnje Goriško poletje bosta vključena tudi festival Glasbe sveta in Letni kino Silvana Furlana.

Tako pestro bo preko celega poletja, obiskovalci si natančen program z lokacijami ogledajo na spletni strani novogoriške občine. Pripravili so tudi zgibanko s programom poletnih prireditev, ki jo bodo v naslednjih dneh na dom prejela vsa gospodinjstva v novogoriški občini. Za ostale obiskovalce bo zgibanka na voljo tudi na recepciji novogoriške občine in v novogoriškem TIC-u.

Goriško poletje