STA, 19. 9. 2019

Za začetek nove sezone ljubljanske Drame Wildova igra o fatalni ženski

SNG Drama Ljubljana bo v soboto kot prvo premiero v novi sezoni, posvečeni ljubezni, uprizorila simbolistično dramo Saloma Oscarja Wilda. V novem prevodu Primoža Viteza jo je za veliki oder priredila dramaturginja Žanina Mirčevska, režiser je Eduard Miler. Predstava se bo skozi glavni lik, ki ga bo odigrala Polona Juh, spraševala o današnjem svetu.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Žanini Mirčevski se glavni lik drame, ki jo je irski pisatelj in dramatik Wilde objavil leta 1891, zdi eden najbolj fatalnih ženskih likov v dramatiki. Kot je povedala na današnji novinarski konferenci, Saloma odkriva različna vprašanja, zato so se na začetku študija vprašali, zakaj je tako vznemirljiva. Po njeni oceni ne zaradi dekadentnosti in ekstravagance ter močne izpostavljenosti v umetnosti, temveč verjetno predvsem zato, ker je uganka.

Na vprašanje, kdo je Saloma, po njenih besedah ni mogoče dati enoznačnega odgovora, v interpretaciji - to bo sicer tretja uprizoritev Wildove igre v zgodovini ljubljanske Drame, natanko 100 let po zadnji v sezoni 1919/20 - pa so našteli sedem motivov, ki se dopolnjujejo in dokazujejo njeno kompleksnost. Kot je povedala dramaturginja, se drama zgodi, ko judejska princesa, poosebljenje sveta materializma, intrig, hedonizma, strasti in vojn, sreča svoje popolno nasprotje - preroka Johanaana, ki pripada svetu duhovnosti; odigral ga bo Igor Samobor. Ker ne more izsiliti poljuba, ga da obglaviti.

"Naša predstava bolj sprašuje, kot daje odgovore," je povedala Žanina Mirčevska in kot enega od možnih odgovorov, zakaj Saloma obglavi nosilca altruizma, omenila nevero v vrednote, kot so empatija, čutnost in ljubezen. Na tej točki pa so želeli potegniti vzporednice tudi s "trenutno globalno sliko človeštva", ki je polno manipulacij in prevar.

Režiser v tekstu prepoznava preroškost, saj je po njegovem mnenju današnja slika sveta natančno tista, ki jo je zarisal Wilde: "Svet je pred razpadom, požari v Braziliji in Sibiriji pa nam dajejo vedeti, da gre hitreje, kot nam to dopovedujejo znanstveniki. Zavedamo se, da nas vodijo legitimno izvoljeni manipulanti. O teh govori Wilde."

Predstava po besedah ustvarjalcev govori tudi o ženski kot tihi in intuitivni spremljevalki moškega sveta skozi 2000-letno zgodovino. Po besedah Polone Juh torej tudi o tem, kako se družba obnaša do ženske, ki je čutna, empatična in drugačna od hladne, telesne, svobodomiselne in destruktivne Salome, ki s svojo pojavnostjo zbuja strah v moškem. Po mnenju ravnatelja Samoborja se Wildova igra prav s tem nasprotjem - pomanjkanjem ljubezni, "čustvom, ki ga v današnjem svetu morda najbolj pogrešamo" - vklaplja v letošnjo sezono.

Miler je predstavo oskrbel tudi z glasbo, scenograf in avtor videa je Atej Tutta, kostumograf Leo Kulaš, koreografka Maša Kagao Knez, masko je oblikovala Špela Ema Veble, svetlobo pa Andrej Hajdinjak. V predstavi nastopajo še Gregor Baković, Alojz Svete, Valter Dragan in drugi.

Eduard Miler, SNG Drama Ljubljana, Saloma, Oscar Wilde

Povezani dogodki