STA, 30. 9. 2017

Za uvod v festival Pri svetilniku premiera Kekca

Koprski gledališčniki v novo gledališko sezono vstopajo s sedmim festivalom gledaliških predstav "za mularijo" Pri svetilniku in krstno uprizoritvijo Kekca, dramatizacijo Vandotovih zgodb v režiji Renate Vidič. Letošnji festival bo skupno štel 38 dogodkov, kar je največ doslej, vse do 18. oktobra pa pričakujejo okoli 5000 obiskovalcev.
:
:

Foto: Jaka Varmuž

Učencem prve triade so namenili ogled gledališke predstave Loli, Boli in svet, poln čudes Vanje Korenč, Renate Vidič in Gregorja Geča ter eno prvih uspešnic koprskega gledališča za otroke, Modro pišče Maje A. Vidmar v režiji Katje Pegan. Za učence druge triade so pripravili krstno uprizoritev Kekca, odrsko priredbo Vandotovih zgodb v režiji Renate Vidič, in Živalske novice Primoža Suhodolčana v režiji Ajde Valcl, za učence zadnje triade pa Butalce Frana Milčinskega v režiji Jaše Jamnika, so sporočili iz Gledališča Koper.

Devetim razredom je namenjen nastop Igorja Sakside in Rok Terkaja - Trkaja z naslovom Kla kla klasika, v katerem mladim gledalcem ponudita izbor slovenske poezije v raperski predelavi, vsi otroci pa si bodo v okviru festivala lahko ogledali še muzikal Maček Muri v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča iz Celja. V okviru festivala pripravljajo tudi otroško delavnico An ban in niz tako imenovanih učnih ur o gledališču, ki jih bo vodila Vanja Korenč.

Prvo letošnjo premiero Kekec, nastalo po treh Vandotovih zgodbah (Kekec in Prisank, Kekec in Pehta, Kekec in Bedanec) so po besedah dramaturga Mihe Trefalta v repertoar letošnje sezone uvrstili zato, ker naslovni literarni junak v tej gledališki sezoni praznuje 100-letnico. Uprizoritev je prepletena z veliko glasbe in petja, kjer ob avtorskih skladbah ne manjka zimzelena Kekčeva pesem, ki jo je skladatelj Marijan Vodopivec napisal posebej za drugo filmsko upodobitev Kekca.

Uprizoritev, ki si jo bodo lahko obiskovalci gledališča premierno ogledali danes ob 17. uri, sta pripravila še scenograf Bine Skrt in kostumografinja Anja Ukovič. Avtor glasbe je Klemen Bračko, avtorji besedil za songe pa so ustvarjalci predstave.

Povezani dogodki