STA, 22. 5. 2014

Rdeči revirji letos v vseh treh zasavskih mestih

S plesno-gledališko predstavo Sijaj avtorja in režiserja Branka Potočana se bo drevi ob 20. uri v Delavskem domu Hrastnik začel festival Rdeči revirji. Festival bo v 12. izdaji združil tri zasavska mesta. Do 25. maja bo potekal v Hrastniku, se ustavili v Trbovljah in se sklenili 31. maja v Zagorju ob Savi.
:
:

Sijaj / Foto: Tit Filipovič

Rdeče revirje bo v Hrastniku uvedla predstava Sijaj, katere izhodišče je prehojena pot posameznega umetnika - od prvih korakov nedolžnosti, iskrenosti in obetov za prihodnost, preko vzponov in padcev do danes. Predstava, ki v ospredje postavlja oblikovanje posameznikove življenjske poti, je nastala v produkciji zavoda Vitkar in Cankarjevega doma.

Hrastnik bo letos v sklopu Rdečih revirjev med drugim gostil še umetniško zasedbo Via Negativa z gledališko predstavo Gregorja Zorca in Vita Weisa: Korak v pravo smer ter plesno predstavo 4 v vrsto, pod katero se podpisujejo Tina Benko, Neža Jamnikar, Tajda Podobnik in Veronika Valdes in je nastala v produkciji Festivala Velenje in Plesnega teatra Ljubljana.

V Trbovljah bosta na festivalskem programu med drugim premiera mono spektakla Alter Faust umetnika Nevena Korde ter zvočni performans Hrupofon avtorja Marka A. Kovačiča, v Zagorju pa gledališko-žonglerski šov Andreja Tomšeta z naslovom Transnacionalna umetnica Heidi Blumenfeld.

Letošnja izdaja Rdečih revirjev bo ponudila skoraj 50 brezplačnih prireditev, ki bodo večinoma potekale na prostem. Poleg plesih in gledaliških predstav domačih in tujih ustvarjalcev, cirkusantov in lutkarjev, bodo na ogled tudi razstave in instalacije. Zavrteli bodo nekaj filmov in pripravili več koncertov.

Organizatorji želijo s predstavitvijo pestrih umetniških žanrov in oblik kulturne vsebine približati najširšemu krogu ljudi ter oživiti dogajanje na zasavskih ulicah.

Festival organizira zavod Vitkar v sodelovanju z mladinskimi centri iz vseh treh občin ter Delavskim domom Trbovlje.