STA, 27. 5. 2010

Začel se je prelet repertoarja SMG z gosti

Z gostujočo predstavo Hrvaškega nogometnega gledališča Moje srce bije zanjo v režiji Boruta Šeparovića se je včeraj začel mednarodni gledališki festival Slovenskega mladinskega gledališča Prelet 2010.

 

Do 31. maja bo uprizorjenih osem predstav z repertoarja SMG in predstava v izvedbi cetinjskega Kraljevega gledališča Zetski dom.

Predstava Moje srce bije zanjo se skozi rekonstrukcijo nogometne tekme ukvarja s fenomenom nogometa kot pomembnim povezovalnim elementom nekega naroda, pa tudi z bolj mračno realnostjo zunaj prizorišč nogometnih spektaklov. Druga gostujoča predstava, s katero se bo festival 31. maja tudi zaključil, bo Eksplozija spomina 5. Režiser Eduard Miler v njej kombinira dve besedili Heinerja Müllerja.

S svojega repertoarja so v SMG izbrali predstave Nižina neba Nebojše Popa Tasića v režiji Jerneja Lorencija, Sla Sarah Kane v režiji Vita Tauferja, gledališko adaptacijo Pasolinijevega romana Amado mio pod režisersko taktirko Ivana Peternelja ter predstavo avtorja in režiserja Oliverja Frljića Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!. Odigrali bodo še dramo Petra Božiča Šumi, ki jo je na oder postavil Vinko Möderndorfer, kultno Peklensko pomarančo Anthonyja Burgessa v režiji Matjaža Pograjca, priredbo znamenitega romana Fjodorja Dostojevskega Zločin in kazen v režiji Diega de Bree in najnovejšo predstavo Vampir, ki je nastala po pesnitvi Mladenič Marine Cvetajeve. Režiral jo je Ivica Buljan.

Pri SMG so si festival, ki bo letos potekal že četrtič, zamislili kot pregled novih predstav gledališča, katerim se pridružijo tudi gostujoče produkcije.