STA, 22. 9. 2020

Z nagrado odličnosti v uličnem gledališču URBana LJUBLJana nagrajeni dve umetniški skupini

Gledališče Ane Monro je v nedeljo podelilo četrto mednarodno nagrado za odličnost v uličnem gledališču. Nagrado URBana LJUBLJana 2020 za najboljšo predstavo slovenskih ali v Sloveniji delujočih uličnih ustvarjalcev sta prejeli umetniški skupini Globus Hystericus za Pot v Tadam in Gledališki pevski zbor za UPS!.

Foto: Gledališče Ane Monro

V finalni izbor za nagrado, ki je od 17. do 20. septembra potekal v Ljubljani na drugem delu 23. mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Desetnica - Okvir poletja, se je poleg zmagovalcev uvrstilo še šest umetniških skupin oziroma ustvarjalcev: plesalci plesne šole Kazina in Ada Kogovšek, Camilo Acosta Mendoza, Aerial circus, kolektiv Tretja roka, UnderTree in Čupakabra.

Člani mednarodne žirije, ki so jo sestavljali Katjuša Kovačič, Silvia Viviani, Bruno Costa, Goro Osojnik in Matej Štalcer, so v utemeljitvi nagrade povedali, da so jo enakovredno razdelili, ker so želeli nagraditi dolgoletno kakovostno delo ustvarjalcev predstave Pot v Tadam, s katero Globus Hystericus od leta 2014 gostujejo po Sloveniji in v tujini.

Prav tako so želeli "spodbuditi in omogočiti nadaljnji razvoj mlade in izredno inovativne predstave UPS!", ki je premiero doživela na lanskoletnem festivalu Ana Desetnica, in za katero verjamejo, da se ji prav tako obeta uspešna pot po ulicah v širšem mednarodnem prostoru.

Kot je povedal predsednik društva Gledališče Ane Monro in direktor festivala Ana Desetnica Goro Osojnik, so bile predstave, ki so se uvrstile v finalni izbor letošnje nagrade URBana LJUBLJana, žanrsko zelo raznolike. Ob tem je poudaril, da so bile nenagrajene predstave prav tako kakovostne, predvsem pa uprizorjene na zelo visoki ravni.

Tradicijo podeljevanja mednarodne nagrade za odličnost v uličnem gledališču so začeli leta 2017 ob 20. obletnici festivala Ana Desetnica v Ljubljani, podeljujejo pa jo enkrat za najboljšo predstavo mednarodnih ustvarjalcev (urbANA ljubljANA) in naslednje leto za najboljšo predstavo slovenskih in v Sloveniji živečih uličnih umetnikov (URBana LJUBLJana).

Namen nagrade je spodbuditi produkcijo kakovostnih uličnih predstav, ki so igralsko močne, inovativne in zahtevne do sebe ter do publike, znajo uporabiti ulico kot performativni prostor ter znajo in zmorejo vključiti tudi občinstvo.

Pot v tandem, Gledališki pevski zbor, UPS!, Globus Hystericus, Gledališče Ane Monro, Ana Desetnica