Via Negativa, 14. 12. 2020

Vpis na delavnice VN LAB

VN LAB je laboratorij Vie Negative za uprizarjanje, v katerem se ukvarja z vprašanji kaj in zakaj uprizarjati. Delo poteka po metodi samouprizarjanja, ki so jo razvili na osnovi ustvarjalne prakse VN.
:
:

Foto: Arhiv VN

VN Lab je organiziran kot serija 6 delavnic, ki so povezane v kontinuiran kreativni proces. Poteka od januarja do junija v Stari mestni elektrarni – Slomškova 18, Ljubljana. Vsak mesec je organizirana 3-dnevna delavnica (serija šestih delavnic). Vsaka delavnica traja čez cel vikend (petek, sobota, nedelja, vsak dan od 10h do 17h).

  • Januar: 29-30-31
  • Februar: 26-27-28
  • Marec: 26-27-28
  • April: 23-24-25
  • Maj: 28-29-30
  • Junij: 25-26-27

Zaradi nenačrtovanih dogodkov se termini med letom izjemoma lahko tudi spremenijo. Avtorji, ki na delavnicah razvijejo zanimive in izvirne uprizoritvene ideje, so predstavljeni tudi na javnih produkcijah VN Lab, ki običajno potekajo septembra.

VN Lab je namenjem vsem, ki želijo razvijati lastne ustvarjalne postopke in raziskovati strategije sodobnega scenskega uprizarjanja. VN Lab ni igralska šola – ne gre za učenje igralskih tehnik ali veščin, temveč predvsem za to, kako in zakaj jih uporabljati. Udeleženci so ustvarjalci in izvajalci lastnih zamisli. Osnovna naloga vsakega udeleženca je, da najde svoj uprizoritvneni material in razvije učinkovito uprizoritveno strategijo. Predhodne izkušnje in praksa so zato zelo zaželjene in dobrodošle. V prvi vrsti je VN Lab namenjen vsem, ki:

– imajo željo po uprizarjanju, ambicijo in potrebo po scenskem ustvarjanju,
– se ukvarjajo s scensko umetnostjo in gledališčem: performerji, igralci, režiserji, dramaturgi, plesalci …
– se želijo poglobljeno ukvarjati s strategijami in problemi sodobnega uprizarjanja,
– si želijo razviti lastno ustvarjalno strategijo in se formirati v sodobnem scenskem ustvarjanju,
– želijo raziskovati uprizoritvene forme in širiti teritorij sodobne scenske umetnosti.

Osnovni namen VN Lab-a je, da sproži kreativni potencial. VN Lab je v prvi vrsti miselni proces, v katerem se udeleženci začnjo zavedati svojih kreativnih omejitev in potencialov. Cilj VN Lab-a je uprizarjanje. Veliko časa se posveča raziskavi osebnega materiala, razjasnjevanju motivov in razlogov za uprizarjanje. Uporabljati je potrebno lastno domišljijo, intuicijo, prezenco, energijo … in poglabljati svoje znanje, izkušnje in veščine. Obenem se hkrati razvija performativno strategijo in razmerje do sodobne scenske umetnosti. Delo v Lab-u vodi k bodoči predstavi.

VN Lab vodijo:
Bojan Jablanovec, gledališki režiser, ustanovitelj in umetniški vodja VN
Katarina Stegnar, igralka in performerka, ki z VN redno sodeluje od leta 2004
Grega Zorc, performer in igralec, ki z VN sodeluje že od ustanovitve VN

VN Lab je organiziran v sodelovanju z Zavodom Bunker, ki zagotavlja prostor za izvedbo delavnic in prizorišče za produkcije.

Rok za prijavo je 15. januar 2021.

Povezava do vpisnega obrazca.

Via Negativa

Via Negativa, 30. 8. 2019
Odprta predavanja seminarja PARL
Via Negativa, 13. 4. 2011
Premiera performansa Prvi zakon B.K.