STA, 17. 7. 2022

Vodilna evropska gledališča s projektom Stages za trajnostno preobrazbo

Skupina vodilnih gledaliških organizacij v Evropi je v sodelovanju z akademskimi krogi zagnala trajnostni eksperiment v kulturi. V okviru več milijonov evrov vrednega projekta Stages bo več gledališč, med njimi SNG Maribor, prihodnja štiri leta preizkušalo radikalne rešitve za največje izzive podnebne krize.

Foto: Pixabay

V okviru projekta bo 14 partnerjev preizkusilo eksperimentalne rešitve za največje izzive, ki jih prinaša podnebna kriza: učinek ogljičnega odtisa na mednarodnih gostovanjih, družbene in finančne spremembe, potrebne v gledališčih, in pomen vključevanja znanstvenikov ter lokalnega občinstva v umetniški proces, so ob tem sporočili iz SNG Maribor.

Projekt prihaja v času, ko gledališča nujno potrebujejo nove načine, da po dveh letih pandemije covida-19 postanejo prožna in vključujoča. Hkrati so enako zavezana nadoknaditi izgubljeni čas pri uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov, so še dodali.

Projekt Stages (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift) nadgrajuje delo švicarskega gledališča Theatre Vidy-Lausanne, ki je prav tako partner projekta, in je več let preučeval možnost uporabe koncepta, ki ustvarja okvir za uspeh človeštva, hkrati pa rešuje planet v procesu gledališkega ustvarjanja.

Gledališče se je povezalo z britansko režiserko Katie Mitchell in s francoskim koreografom Jeromom Belom, da bi preizkusili radikalno možnost ustvariti predstavo o podnebni krizi in jo uprizorili v Lozani, ne da bi bilo treba kateremukoli umetniku kam potovati. Oba umetnika sta se zaobljubila, da ne bosta več potovala z letalom. Istočasno je gledališče Theatre Vidy-Lausanne v sodelovanju s Kompetenčnim centrom za trajnostni razvoj Univerze v Lozani ideje koncepta spremenilo v proces samoanalize za gledališče.

V projektu iz Evrope sodelujejo še belgijsko Theatre de Liege, francoski MC93 - Maison de la Culture de Seine-Saint-Denis, HNK Zagreb, švedsko Kraljevo dramsko gledališče Dramaten iz Stockholma, Litvansko narodno dramsko gledališče, Piccolo Teatro di Milano - Teatro d'Europa iz Italije, madžarska Trafo - Hiša sodobne umetnosti, portugalski Teatro Nacional D. Maria II, belgijski NTGent, latvijska tehnična univerza Riga in nemška European Theatre Convention. Projektu se je pridružilo tudi tajpejsko Narodno gledališče in koncertna dvorana.

Partnerji so se zavezali k ponovnemu razmisleku procesih turnej s ponovno uprizoritvijo dveh predstav z uporabo lokalnih igralskih zasedb, lokalnih scenografij in celo električne energije, proizvedene na odru samem. Gre za monolog za živeče v času izumrtja - namenski eko-feministični monolog Mirande Rose Hall, ki razmišlja o odgovornosti in ukrepanju ob ekološki katastrofi v režiji Katie Mitchell ter avtobiokoreografija, ki bi jo lahko podnaslovili Ples, od aidsa do podnebne krize avtorja Jeroma Bela.

Evropska unija je projekt Stages podprla s sofinanciranjem v višini dveh milijonov evrov.

SNG Maribor, Stages