STA, 30. 12. 2022

Vasilis Hristopulos izbran za šefa dirigenta graške opere

Vasilis Hristopulos je bil izbran za novega šefa dirigenta opere v Gradcu. V Münchnu rojeni Grk je v Gradcu že spomladi dirigiral predstavam baleta Undine Hansa Wernerja Henzeja. Mesto bo prevzel avgusta 2023, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.
:
:

Foto: Pixabay

Kot je povedal umetniški vodja opere Ulrich Lenz, Hristopulos orkester pozna "od znotraj navzven", sam pa je igral tudi kot oboist. Poleg tega ima izkušnje na vodstvenih položajih. Pogodbo so sklenili za tri leta z možnostjo podaljšanja.

Hristopulosa so navdušili umetniška raven, virtuoznost in prijetno vzdušje v orkestru. Zdaj že razmišlja, kdaj se bo iz Frankfurta na Majni, kjer trenutno opravlja profesuro, preselil v Gradec. Po njegovih besedah mora biti njegovo stalno prebivališče tam, kjer je njegova operna hiša, ker se kot šef dirigent ne more voziti na delo. Veseli se tudi "razkošja" dveh prizorišč – opere in dvorane v graški kongresni stavbi.

Med repertoarne prioritete je uvrstil dela Richarda Straussa in Giuseppeja Verdija. V prihodnjem letu bo vodil vsaj dve novi glasbenogledališki postavitvi in več koncertov. "In res si želim delati z zborom v Gradcu. Ima čudovito raven," je povedal grški glasbenik.

Hristopulos se je rodil v Münchnu leta 1975 in odraščal v Atenah. Študiral je tako v domačem kraju kot na Univerzi za glasbo v Münchnu. Mednarodno slavo je dosegel, ko je leta 2017 s Straussovo opero Elektra odprl novo prizorišče grške nacionalne opere. Pred tem je bil umetniški vodja Atenskega državnega orkestra in šef dirigent filharmoničnega orkestra v Konstanci na jugozahodu Nemčije.

Kot gostujoči dirigent je med drugim nastopal s Korejskim simfoničnim orkestrom, orkestrom Mozarteum v Salzburgu, Nürnberško državno filharmonijo ter radijskimi orkestri v Nemčiji in na Češkem.

V Gradcu bo nasledil Rolanda Kluttiga. Pred prevzemom položaja mora debutirati še s hr-Sinfonieorchester v Frankfurtu na Majni ter dirigirati operam v Grškem narodnem gledališču in na atenskem festivalu Epidauros.

Avstrija, Vasilis Hristopulos