STA, 20. 12. 2010

Tri letošnje Severjeve nagrade na severovzhod Slovenije

Letošnji Severjevi nagradi za igralske dosežke v poklicnih gledališčih prejmeta Nataša Matjašec Rošker iz SNG Drama Maribor in Renato Jenček iz SLG Celje. Za dosežke v ljubiteljskem gledališču je žirija izbrala Miro Rebernik Žižek iz KD Ivan Kaučič - Ljutomer, nagrado za študenta dramske igre pa prejme Žiga Udir.


Med nominiranimi igralkami je s svojimi vlogami kot poklicna igralka žirijo najbolj prepričala Nataša Matjašec Rošker iz umetniškega ansambla Drame SNG Maribor, in sicer z Gospodično Phyllis v Ravnjakovem Potovanju v Rim (Caravaggio), vlogo v Puškinovi Pravljici o carju Saltanu, Anno v Marberjevi drami Od blizu in Ismeno v Smoletovi Antigoni.

Med nominiranimi moškimi igralci je žirijo najbolj prepričal Renato Jenček, igralec Slovenskega ljudskega gledališča v Celju, za vloge Brendana v prvi slovenski uprizoritvi črne komedije Zastave Bridget O'Connor (v režiji Matjaža Latina), Tožilca v prvi slovenski uprizoritvi komične drame Romanca Davida Mameta (v režiji Matjaža Zupančiča) in Willyja Lomana v drami Smrt trgovskega potnika Arthurja Millerja.

Za svoje življenjsko delo v ljubiteljskih gledališčih Severjeva nagrada 2010 pripada letos Miri Rebernik Žižek iz kulturnega društva Ivan Kaučič - Ljutomer.

Severjevo nagrado pa vsako leto podelijo tudi za stvaritve študentov dramske igre, ki je letos pripadla Žigu Udirju, in sicer za vlogo Sigismunda v dramskem delu Calderona de la Barce Življenje je sen.

Dobitnike prestižnih Severjevih nagrad za delo v minuli gledališki sezoni je izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali predsednik Damjana Černe ter člani Tea Rogelj, Staša Mihelčič, Branko Šturbej in Alenka Bole Vrabec.

Sklad Staneta Severja, ki je letos že 40. podelil nagrade, je bil ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca. Stane Sever se je rodil leta 1914 v Ljubljani in kmalu po prihodu v ljubljansko Dramo postal eden vodilnih igralcev tega gledališča ter mu ostal zvest vse do leta 1968. Zaigral je tudi v številnih filmih, med drugim v filmih Na svoji zemlji, Vesna, Ne čakaj na maj, Samorastniki, Srečno, Kekec.

Severjeve nagrade vsako leto podelijo v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo, monodramo Fjodora Mihajloviča Dostojevskega Krotko dekle. Igralca pa se vsako leto spomnijo tudi v Ribnici na Pohorju, kjer je 18. decembra 1970 umrl. V letu 2011 bodo Škofjeločani 40. obletnico nagrad obeležili s posebnim zbornikom.

Severjeva nagrada, Nataša Matjašec Rošker, Renato Jenček