Pripovedovalski Variete, 23. 5. 2013

Varietejska predstava Spiralni cirkus zaključuje 4. sezono Pripovedovalskega Varieteja

Pripovedovalski Variete zadnji teden maja v Ljubljani in na Ptuju gosti diplomski letnik Mednarodne gledališke šole Helikos iz Firenc ter vodjo šole, mednarodno priznanega pedagoga in ustvarjalca Giovannija Fusettija.

Spiralni cirkus / Foto: Stefano Borghi

V okviru gostovanja, s katerim Pripovedovalski Variete zaključuje svojo četrto sezono Pripovedovalskega Varieteja in se pridružuje letošnjemu festivalu Klovnbuf, bosta izvedeni dve predstavi (ulična klovnovska predstava Moj grad ter varietejska predstava Spiralni cirkus) ter javna predstavitev šole, potekala bo petdnevna gledališka delavnica Od nevtralne maske do rdečega nosu pod vodstvom Giovannija Fusettija, slednji pa bo tudi gost pogovora Klovn ni eden, klovnov je sto, na katerem bo z moderatorko Evo Škofic Maurer ter sogovornico Natalijo Sultanovo spregovoril o različnih klovnovskih tradicijah v evropskem prostoru.

Spored dogodkov:

Moj grad, ulična klovnovska predstava
Stritarjeva ulica (med tromostovjem in Magistratom)
torek, 28. 5. ob 12.00
 
zamisel in izvedba: Peter Sweet
režija: Peter Sweet, Alenka Marinič
 
Moj grad je ulična klovnovska predstava ameriškega igralca in  režiserja, ki je predvsem s svojimi ekvilibrističnimi predstavami redni gost evropskih in ameriških festivalov uličnega gledališča. V tokratni predstavi vrv zamenjuje z rdečim nosom; klovn Benjamin podobno kot grof Drakula kraljuje v svojem gradu, kjer se zidovi razpirajo in zapirajo na njegov ukaz, kjer se iz praznega nič pojavljajo prefinjeni koktejli in kjer v varovalnem jarku plavajo krvoločne piranhe, ki nepovabljenim gostom preprečujejo dostop do dvorca. Daleč nekje na drugi strani pa živi ženska, ki ji Benjamin v temnih nočeh piše dolga pisma.
  
***
Klovn ni eden, klovnov je sto
Pogovor; vodi: Eva Škofič Maurer, gosta: Giovanni Fusetti, Natalija Sultanova
 
Gledališče Glej, 28. 5. ob 18.00
 
V okviru letošnjega Klovnbufa se bosta srečali dve močni klovnovski tradiciji: kot predstavnika ruske šole pri nas že dolga leta ustvarjata Ravil in Natalija Sultanova, francosko šolo pa tokrat predstavlja Giovanni Fusetti, ustvarjalec, pedagog in vodja gledališke šole Helikos iz Firenc. V pogovoru bo oba principa soočila priznana slovenska klovnesa in vodja slovenskih Rdečih noskov Eva Škofič Maurer.
 
***
Predstavitev mednarodne gledališke šole Helikos
Javna predstavitev
 
Gledališče Glej, 28. 5. ob 19.00
 
Vodi: Giovanni Fusetti
 
Mednarodna gledališka šola Helikos iz Firenc, ki v svojem programu sledi načelom francoske gledališke šole Jacquesa Lecoqa; največji poudarki eno- ali triletnega študijskega programa so fizično gledališče, maske, klovni ter elementi klasične commedie dell'arte. Program je zanimiv tako za klasične gledališke igralce kot tudi za tiste, ki se usmerjajo na področja improvizacijskega, fizičnega in uličnega gledališča, pripovedovanja ipd. Predstavitev bo vodil glavni mentor ter ustanovitelj šole Giovanni Fusetti. Več o šoli najdete na internetni strani www.helikos.com
 
Gre za pedagoški program, ki dopolnjuje in nadgrajuje obstoječe izobraževalne vsebine na področju gledališča, ki jih ponuja uradni univerzitetni kurikulum pri nas. Zanimiv je tako za klasične gledališke igralce kot tudi za tiste, ki se usmerjajo na področja klovnov, fizičnega in uličnega gledališča, pripovedovanja ipd. Omenjena področja se v Sloveniji v zadnjih letih in desetletjih krepijo in so tudi vključena v sodobno slovensko gledališko produkcijo, tako institucionalno kot neinstitucionalno. Potrebna znanja si lahko performerji, ki jih zanimajo, pridobivajo predvsem prek neformalnih izobraževalnih programov nevladnih organizacij, kot so Zavod Bufeto, Gledališče Ane Monrò, KD Pripovedovalski Variete ipd. Florentinski Helikos ponuja daljše študijsko obdobje in poglobljen učni program na omenjenih področjih.
 
***
Spiralni cirkus
varietejska predstava
 
Gledališče Glej, 28. 5. ob 20:30; vstopnina 5/7 €
Muzikafe Ptuj, 30. 5. ob 20:30; vstopnina 5/7 €

Režija: Giovanni Fusetti
Igrajo: Alenka Marinič, Anja Završnik, Justin Durel, Kevin Casey, Tara Haidee Crowe, Casey James Mulderig, Peter Sweet, Nicole Quenelle, Barbara Kysela, Andrea Ninello, Frances Sturt, Irene van Dijken in Vika Mia Dahlberg Hansen
Produkcija: HELIKOS, Scuola Internazionale di Creazione Teatrale Firenze v sodelovanju s Pripovedovalskim Varietejem

Varietejska predstava Spiralni cirkus prinaša mešanico mask, klovnov, bufonov, pripovedovalcev ter grotesknih, absurdnih in ekscentričnih gledaliških likov. Edinstvena zmes gledaliških žanrov je prežeta z duhom klasične Commedie dell’Arte, naivnostjo cirkuških klovnov, norostjo vodvila in sublimno neumnostjo, kakršne se spomnimo iz priljubljene serije Muppet Show.
 
***
Od nevtralne maske do rdečega nosu
gledališka delavnica pod vodstvom Giovannija Fusettija
 
Lutkovno gledališče Ljubjana, 27. – 31. 5.
Delavnica izhaja iz obstoječih metodologij šole s poudarkom na gledališki maski; udeležence vodi od nevtralne maske do rdečega nosu – od ene skrajnosti do druge v svetu gledališke maske. Udeleženci bodo najprej raziskovali “nevtralno stanje”, iz katerega bodo prešli do karakterja in na koncu do svojstvenega in osebnega sveta klovna.

Klovnbuf

Povezani dogodki

Pripovedovalski Variete, 10. 4. 2013
Delavnica: Od nevtralne maske do rdečega nosu