STA, 26. 9. 2023

Vampirček gre v šolo v Mini teatru tudi o osamljenosti, smrti in veri

V Mini teatru pripravljajo premiero lutkovne predstave Vampirček gre v šolo po stripu Joanna Sfara. Kot so zapisali v gledališču, zgodba z mojstrskim mešanjem humorja in tragedije ter spretnim preklapljanjem med grozljivo in komično atmosfero pametno odpira teme, kot so osamljenost, smrt, vera v Boga in vrednost pravega prijateljstva.
:
:
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci

 je zgodba o Vampirčku, ki skupaj s svojo razširjeno družino živi v stari vili. Ker je zelo osamljen, si želi hoditi v človeško šolo. Tam pa ga čaka presenečenje, saj človeški otroci ponoči spijo. Živi mrtveci zato organizirajo šolo, v katero hodijo Vampirček in drugi duhovi. Čeprav učitelj učencem zabiča, da ne smejo pisati v zvezke, ki so jih v šoli pustili dnevni učenci, ga Vampirček ne uboga. V zvezek fanta, v katerega klopi sedi, reši domačo nalogo za matematiko. In kot deček Marcel ugotovi naslednji dan, popolnoma brez napake. Preko skupnega zvezka si Vampirček in Marcel začneta dopisovati in sčasoma skleneta prisrčno prijateljstvo, so vsebino predstave povzeli v Mini teatru.

Režijo podpisuje Jernej Potočan, ki je o predstavi med drugim zapisal, da je svet, ki ga znotraj stripa ustvari Sfar po eni strani svet magičnega in fantastičnega, po drugi pa svet vsakdanjega. Navkljub vsem klišejskim konvencijam magičnega, ki jih poznamo, pa Sfar v stripu čarobnost išče predvsem v majhnih stvareh, odnosih in prijateljstvu ter ne v nadnaravnih bitjih in močeh.

Bolj kot se zdi magična neumrljivost glavnega junaka Vampirčka in njegova sposobnost letenja, se neka čarobnost skriva v prijateljstvu, ki ga skujeta Vampirček in Marcel. Njuno prijateljstvo je trk dveh svetov, ki sta na videz nezdružljiva. Svet smrtnega in nesmrtnega, svet vsakdanjega in svet nadnaravnega, svet dneva in svet noči. Kljub temu Vampirčka in Marcela druži podobna izkušnja. Oba se znotraj svojih svetov počutita osamljeno. V vampirčkovem svetu otrok ni, Marcela pa pri socializaciji znotraj svojega sveta ovira smrt staršev, ki je nanj napravila močan vtis, je še zapisal Potočan.

V predstavi igrajo Nejc Jezernik, Matic Lukšič in Tina Resman. Za prevod besedila je poskrbel Izar Lunaček, ki se podpisuje tudi pod oblikovanje lutk in vizualno podobo. Dramaturginja je Brina Jenček, scenograf Dan Pikalo, kostumografinja Nika Dolgan. Avtorja songov sta Matic Lukšič in Jernej Potočan.

Predstava je nastala v koprodukciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra Ljubljana. Primerna je za otroke, starejše od petih let.

Francoski stripovski umetnik, pisatelj in filmski režiser Joann Sfar (1971) velja za enega najpomembnejših umetnikov novega francosko-belgijskega stripa. V 90. letih minulega stoletja se je skupaj z delom ekipe založbe L'Associacion kalil v skupnih pariških ateljejih, po letu 2000 pa se je prebil v mainstream, ko je pri gigantu Dargaud izdal svoje prve klasike, kot so Rabinov maček, Graščina (skupaj z Lewisom Trondheimom) in Vampirček, ki je ena največjih francoskih otroških stripovskih klasik s številnimi nadaljevanji in animiranimi priredbami.

Mini teater, Vampirček gre v šolo, Joann Sfar, Jernej Potočan

Povezani dogodki