Studio za raziskavo umetnosti igre, 5. 5. 2011

Vabljeni na psihodramsko delavnico z mednarodnimi gosti

Delavnico z naslovom Spolnost in ustvarjalnost v psihodrami bosta vodila psihiater dr. Vladimir Milošević, psihodramski terapevt, trener in supervizor ter ravnatelj Inštituta za psihodramo v Beogradu ter izraelska igralka in psihodramska terapevtka Hedva Novich, ki postajata na Kruščah ustaljena gosta.


Uspešni delavnici na temo ustvarjalnosti in psihodrame sta vodila že v letu 2009 in 2010. Lani pa sta ob Ladi Kaštelan in Tomiju Janežiču vodila psihodramsko delavnico tudi v okviru Tedna slovenske drame v Kranju.

Delavnica bo potekala v torek, 24.5.2011 in sredo, 25.5.2011 v Kruščah - delovnem centru za umetniško raziskavo, kreacijo, rezidenco in edukacijo v bližini Cerknice.

Urnik: torek + sreda: 17:00 do 22:00

Kotizacija: 70 EUR / študenti 50 EUR

Prijave in dodatne informacije: tomi.janezic@guest.arnes.si

V prijavi navedite svojo starost, poklic in to, ali ste se s psihodramo pred tem že srečali in če, kje in kdaj.

Vabljeni vsi, ki vas zanima, kaj je psihodrama in vsi, ki ste se s psihodramo že srečali. V psihodrami je dobrodošel vsak odrasel posameznik ne glede na starost ali poklic, ki se želi skozi igro srečevati s sabo in drugimi.

Delavnica je del stalnega izobraževalnega programa na področju psihodrame, ki ga že nekaj let organizira Studio za raziskavo umetnosti igre in ki je lani potekal pod naslovom Kreativni potenciali psihodrame. Delavnice raziskujejo ustvarjalnost skozi psihodramske tehnike.

Pretekli gostje: dr. Vladimir Milošević (Srbija), Hedva Novich (Izrael), Sue Daniel (Avstralija), dr. Dušan Potkonjak (Srbija/Velika Britanija).

Vladimir Milošević
je srbski psihiater, psiho-dramski supervizor in psihoterapevt, ravnatelj Inštituta za psihodramo iz Beograda, ki ima status EAPTI (European Psychoterapy Training Institut) ter eden od voditeljev mednarodne psihodramske edukacije v Zagrebu. Svoje izobraževanje na področju psihodrame je zaključil pri prof. Andrewu Powelu, na Univerzi v Oxfordu. Trenutno vodi psihodramsko izobraževanje v Beogradu, Novem Sadu in Zagrebu, v preteklosti pa je vodil delavnice v Mehiki, na Dunaju, v Bruslju, Jeruzalemu, Torinu, Istambulu, Oxfordu, Cambridgu, Rimu itd. Vladimir Milošević je eden izmed vodij Mednarodnih psihodramskih dni (Cross Cultural Training Days).

Hedva Novich
je diplomirala na igralskem kolidžu Beyt Zivi College ter iz študija gledališke režije na Tel Aviv University. Obenem je pridobila svoj B.A. iz psihologije (cum lude) in psihodramske terapije (magna cum laude). Delovala je kot igralka in igralska inštruktorica ter kasneje kot psihodramska terapevtka za skupine in v privatni kliniki Communal Daily Care Psychiatric Treatment Center Netanya v Izraelu. Predava na Kivunim Inštitutu in sodeluje na psihodramskih seminarjih za najrazličnejše organizacije in družbe (med njimi Motorola, Intel, Bank Hapoalim, Izraelska učiteljska organizacija idr.), z lanskim letom pa tudi vodi psihodramsko edukacijo v Tel Avivu.  

Kreativni potenciali psihodrame
Poglavitni cilj mednarodnega izobraževalnega programa je raziskovanje ustvarjalnosti skozi psihodramske tehnike v okviru niza predavanj in praktičnih izkustvenih delavnic z izkušenimi in mednarodno priznanimi predavatelji. Posebnost programa Kreativni potenciali psihodrame je v povezavi psihodrame s področjem uprizoritvenih umetnosti. Psihodrama je nastala v povezavi z gledališčem (Morenovo Gledališče spontanosti), kot preverjena in uveljavljena psihoterapevtska metoda, ki se uporablja tako v kliničnih kot v izkustvenih skupinah, pa predstavlja na eni strani izjemno učinkovit (inter)personalni igralski trening, na drugi strani pa možnost raziskovanja gledališkega medija. Program ni namenjen zgolj igralcem, temveč tudi širšemu krogu umetnikov in vsem drugim, ki jih zanima psihodrama. Predavanja in delavnice v okviru programa se ukvarjajo z raziskavo ustvarjalnih potencialov posameznika kot tudi s transgeneracijskimi motivacijami povezanimi z izbiro poklica v uprizoritvenih in drugih umetnostih in se posvečajo nekaterim osnovnim pojmom povezanim s psihodramo.

Studio za raziskavo umetnosti igre
Studio za raziskavo umetnosti igre je zavod za kulturno dejavnost, ki se ukvarja z umetniško, pedagoško, raziskovalno in rezidenčno dejavnostjo na področju igre. Studio je od leta 1996 realiziral vrsto mednarodnih projektov (gledališke koprodukcije, raziskovalni in izobraževalni programi, umetniške izmenjave in rezidence) ter v Sloveniji gostil vrhunske pedagoge s področja igre in umetnike z vsega sveta. Osnovno poslanstvo Studia je raziskava kreativnih in terapevtskih potencialov igre. Zato igre ne razume le kot del uprizoritvenih umetnosti in filma, temveč jo prepoznava tudi v središču slehernega umetniškega in neumetniškega ustvarjanja.

Studio trenutno izvaja vse svoje dejavnosti v okviru delovnega centra na Kruščah, zaselku v bližini Cerknice. Krušče so v štirih letih od začetka obnove gostile mednarodno uveljavljene umetnike iz več kot dvajsetih držav s področja uprizoritvenih umetnosti, filma, glasbe, likovne umetnosti in književnosti, posebno mesto pa zavzema tudi raziskovalno-izobraževalna dejavnost na področju psihodrame. Krušče sledijo svojstvenemu načinu organizacije, finansiranja, distribucije ter izmenjave ustvarjalnosti in umetnosti v sodobnem času, zaradi česar postajajo pomemben in prepoznan prostor umetniške raziskave in refleksije tako v Sloveniji kot v širšem mednarodnem prostoru.

 

Studio za raziskavo umetnosti igre, 31. 8. 2017
Psihodramska skupina Psihologija ustvarjalnosti
Studio za raziskavo umetnosti igre, 12. 3. 2010
Izobraževalni program: Kreativni potenciali psihodrame
Studio za raziskavo umetnosti igre, 21. 7. 2016
Psihodrama na Kruščah v sezoni 2016/2017