Bunker, 30. 3. 2019

Vabilo k udeležbi na performativni delavnici

Med 15. in 18. aprilom bo v Stari mestni elektrarni potekala performativna delavnica z naslovom Brez filtra, ki jo bo vodila Sophia Rodríguez.

Foto: osebni arhiv Sophie Rodriguez

Sophia Rodríguez vabi k skupnemu razvoju novega performativnega dela. Udeleženci delavnice se bodo poigrali s klišeji in notranjim ognjem, zgradili in dekonstruirali zaporedje izmišljenih in resničnih fenomenov v odnosu s samim sabo. Z vajami za telo, glas, um in jezik se bodo pripravili na razkrivanje naših občutkov in misli, to bo masa bruta, glina, iz katere bodo razvili estetsko performativno stališče.

Udeleženci bodo vsak dan s pomočjo glasu, telesa in akcij sestavili točko in jo pokazali. Posvetili se bodo tako fantazijam kot frustracijam, v akciji, v poetični akcijah, ki bodo razkrile smeti/polnost/poraz/spopad/ogenj/smrt/ekspresijo. Poigrali se bodo s površnimi in globokimi stvarmi, s subjektivnimi in objektivnimi, z namišljenim in resničnim, predali se bodo vplivu poezije in metafor, s katerimi se bomo srečali med procesom.

Kako se lahko zavzamemo za to, kar počnemo? Kako dati pravo vrednost čustvom ali mislim, ki izvirajo iz zelo globokih ali skritih mest v našem telesu? Kaj lahko odkrijemo s pomočjo skupinske komunikacije? Kako lahko spremenimo naše dojemanje resničnosti in umetnosti s pomočjo drugačne oblike izražanja naših misli in čustev s pomočjo dela v skupini?

Karkoli se pojavi med procesom raziskave, je integralni del nas samih. Obenem pa drži, da ko je enkrat umeščeno nekam in naseli konkretno obliko, to hkrati postane nekaj novega, od česar se je mogoče distancirati, to opazovati in obdelovati. Tako se sestavlja in razgraja, ustvarja prostor med osebnim pomenom in vrednostjo, ki jo lahko ima posamezna akcija za okolje, publiko idr.

To so stvari, ki jih bodo izkusili udeleženci in jih premislili med razvojem performansov brez kakršnih koli filtrov.

 

Sophia Rodríguez je performerka iz Venezuele, ki trenutno živi in ustvarja v Bruslju. Leta 2000 je diplomirala iz fizičnega gledališča v okviru izobraževalnega programa Venezuelskega narodnega gledališča. Leta 2003 je opravila enoletno izobraževanje iz hoje po vrvi na Kubanski nacionalni cirkuški šoli in v 2008 diplomirala iz plesa in performansa na Univerzi eksperimentalnih umetnosti (UNEARTE) v Venezueli. V 2010 je bila povabljena k sodelovanju v projektu 50 dni v Kostariki z Davidom Zambranom, od takrat pa pogosto uči sodobnoplesno tehniko »Flying Low/Passing Through« v različnih delih sveta. Leta 2014 je uspešno opravila magisterij iz fizičnega gledališča. Od leta 2006 dalje je ustvarila številne performanse, solo ali v navezi z različnimi ustvarjalci, kot so Ines Rojas, Nene Raul Vargas, Thomas Proksch, Ivo Dimchev in Micha Goldberg. Sodelovala je z različnimi koreografi, kot so David Zambrano (VE/NL), Osmany Tellez (NY), Ayelen Parolin (BE). Trenutno nastopa v novi sodobnoplesni predstavi Koena Agustijnena in Rosalbe Torres Guerrero z naslovom (B).

 

PRAKTIČNE INFORMACIJE:

Kdaj in kje:

Delavnica: pon.–čet., 15.–18. 4., od 14.00–18.00 v SMEEL (točen urnik zaključnega dne bomo dogovorili v tednu delavnice)

Javna predstavitev: čet., 18. 4., ob 20.00 v SMEEL

Prijava:

Na delavnico so vabljeni performerji z odrskimi izkušnjami (igralce, plesalce, gibalce, performerje, akrobate, klovne), ki jim je blizu žanr sodobne odrske burleske in kabareja. Pogoj za prijavo je redna prisotnost na vseh štirih dneh delavnice. Udeležba na zaključnem nastopu je zaželena, vendar ni pogoj za udeležbo na delavnici.  Vsi zaintersirani naj ob prijavi pošljejo kratek opis odrskih izkušenj in kratko motivacijo, zakaj bi se želeli delavnice udeležiti.

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.

Rok prijave:

Prijave na delavnico s kratkim opisom svojih znanj in motivacijo za delavnico pošljite na naslov sabina@emanat najkasneje do četrtka, 11. aprila 2019.

Število prostih mest je omejeno; organizatorji si pridržujejo pravico do selekcije.

Kotizacija: 40 €

Voditeljica delavnice: Sophia Rodríguez
Organizacija: Emanat
V sodelovanju: Bunker/SMEEL
Koordinacija in izvršna produkcija: Sabina Potočki
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo in Flamsko ministrstvo za kulturo

Več informacij na povezavah:

Bunker, Sophia Rodríguez