STA, 1. 6. 2019

V Zagrebu začetek gledaliških dnevov satire

Hrvaško narodno gledališče iz Splita bo danes s predstavo Ukročena trmoglavka Williama Shakespeara v režiji Ivana Plazibata odprlo 43. dneve satire Fadil Hadžić v Zagrebu. V konkurenci 13 predstav iz držav iz regije je tudi kabaret Realisti Jureta Karasa v produkciji SNG Nova Gorica, ki ga je režirala Tijana Zinajić.
:
:
Fotografije z vaj: SNG Nova Gorica / Peter Uhan
Fotografije z vaj: SNG Nova Gorica / Peter Uhan
Fotografije z vaj: SNG Nova Gorica / Peter Uhan
Fotografije z vaj: SNG Nova Gorica / Peter Uhan

Selektorica letošnjega festivala hrvaška dramaturginja Željka Turčinović je ob napovedi festivala povedala, da je večinoma izbrala "angažirane in problemsko osredotočene predstave, ob tem pa ni izpustila dobro narejenih komercialnih del, ki občinstvo predvsem nasmejijo in zabavajo ter ga sočasno spodbudijo k razmisleku", je mogoče prebrati na spletni strani zagrebškega gledališča Kerempuh, ki dneve satire organizira.

Po besedah selektorice so vse festivalske predstave kritične do družbenih in posameznikovih deviacij, pri tem pa resne teme obravnavajo skozi prizmo humornega in satiričnega ter sporočajo, da je smeh lahko včasih obenem zdravilen in opozorilen.

Za letošnji festival je bilo prijavljenih 41 predstav. Željka Turčinović je izbrala 13 predstav iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Slovenije in Srbije, njihov razpon pa sega od lahkotne komedije, prek satirične groteske in burleske do kabareta in klasične komedije. Obiskovalci lahko pričakujejo prepletanje različnih zvrsti gledališkega humorja, tudi tragikomedijo.

Predstava novogoriškega gledališča bo na sporedu v 15. junija. Po navedbah organizatorjev gre za izjemno duhovito in zabavno predstavo, kot nakazuje že njen podnaslov Kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo.

Beograjsko narodno gledališče na dneve satire prihaja z Balkanskim vohunom Dušana Kovačevića, po katerem je bila v 80. letih minulega stoletja posneta istoimenska jugoslovanska filmska uspešnica. Produkcija beograjskega gledališča v maniri bridko humorne satire priča, kako absurdne posledice lahko imajo ideološki pritiski ter strah pred kritičnim odnosom do družbene realnosti.

Tudi HNK iz Mostarja se bo predstavilo s hommageom eni izmed filmskih klasik - Zaigraj še enkrat, Sam - v režiji Maria Kovača iz Zagreba, gostitelji pa se bodo na dnevih satire predstavili s predstavo Elling Simona Benta. Gre za dramsko priredbo istoimenske romaneskne tetralogije norveškega pisatelja Ingvarja Ambjornsena, po kateri je bil leta 2001 tudi posnet film.

Jugoslovanski dramsko gledališče iz Beograda bo v Zagrebu predstavilo svoj najnovejši projekt Zakaj je gospod R. znorel? v režiji Bobe Jelčića, ki je nastal na podlagi istoimenskega celovečernega filma nemškega režiserja Rainerja Wernerja Fassbinderja iz leta 1970.

Festival se bo sklenil 18. junija s podelitvijo nagrad.

Realisti, SNG Nova Gorica, Dnevi satire Fadila Hadžića, Hrvaška