STA, 25. 11. 2016

V zagrebškem HNK danes premiera komične opere Don Pasquale

V Operi Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) v Zagrebu bo nocoj na sporedu premiera komične opere Don Pasquale, ki je najbolj znano delo italijanskega skladatelja Gaetana Donizettija. Gre za koprodukcijo z Opero SNG Maribor, kjer so opero premierno uprizorili konec septembra letos.
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta

Don Pasquale bo na zagrebškem odru ponovno zaživel po 32 letih, pod taktirko dolgoletnega dirigenta HNK Josipa Šega in v režiji Dore Ruždjak Podolski, ki je v svoji karieri ustvarila več kot 70 dramskih, operetnih in opernih del.

Režiserka se je pri Don Pasqualu prvič srečala z drugo režijo iste opere. "Čeprav sem se po mariborski premieri nekoliko zbala, da ne bom imela več ustvarjalnih izzivov, sem se motila. Zagrebška ekipa in prostor so prinesli povsem originalno ustvarjalno energijo, tako da nikakor ne gre za enaki predstavi," je pojasnila ob predstavitvi projekta v Zagrebu. Opero je postavila v 80. leta 20. stoletja, kar se ji zdi primerno, zaradi tedanjega razcveta pop-kulture.

Dirigent Šego je spomnil, da je bila opera originalno umeščena v Rim konec 19. stoletja, v Donizettijev čas. Pevci v operi pojejo belcanto. Po besedah Šega gre za izjemno zahtevno tehniko, ki pa ni delala preglavic izvajalcem. Te je kot Don Pasquale vodi bas-baritonist Giorgio Surian iz reškega HNK.

Opero, ki govori o zakonskih peripetijah in ljubezenskih prevarah, so v Zagrebu napovedali kot priredbo svojega žanra, Donizzetija pa izpostavili kot enega najvplivnejših avtorjev italijanske in mednarodne operne scene.

Operni opus Gaetana Donizettija (1797-1848) velja za enega najpomembnejših dosežkov italijanske tradicije belcanta. S svojo poslednjo komično opero Don Pasquale je skladatelj po navedbah SNG Maribor dosegel vrh in prečiščeno ravnotežje med glasbenim izrazom in dramskim dogajanjem. Praizvedba te opere je bila januarja 1843 v Parizu.

Direktor SNG Maribor Danilo Rošker je v letošnji sezoni napovedal okrepljeno sodelovanje z zagrebškim HNK. Poleg koprodukcije opere Don Pasquale so uvedli še Evropski abonma, ki ponuja izbor šestih predstav iz produkcije obeh nacionalnih gledališč.