SNG Nova Gorica, STA, 29. 1. 2014

Sodba v primeru dveh izrednih odpovedi v prid SNG Nova Gorica

Delovno sodišče v Kopru, Oddelek v Novi Gorici, je v zvezi s tožbama, ki sta jih zaradi vročitve izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi zoper SNG Nova Gorica januarja 2013 vložila Borut Bašin, nekdanji referent za stike z javnostjo, in Nevenka Razdevšek Žbona, nekdanja vodja računovodstva v gledališču, razsodilo, da so njuni tožbeni zahtevki v celoti neutemeljeni.
:
:

foto: Arhiv SNG Nova Gorica

S tem je sodišče priznalo veljavnost izredne odpovedi zaposlitve. V obrazložitvi sodbe je sodišče zapisalo, da je SNG Nova Gorica postopek izredne odpovedi izvedlo formalno zakonito ter da sta Bašin in Razdevšek Žbona naklepno nepooblaščeno dostopala do varovanih osebnih podatkov in ostale dokumentacije, s čimer sta prekoračila pooblastila ter popolnoma izgubila zaupanje delodajalca.

Direktor Jožko Čuk je ob razpletu sodbe povedal: »Zadovoljni smo z izidom, ker je bilo zadoščeno pravici. Družba se mora zavedati, da nihče ne sme posegati v integriteto in človeško dostojanstvo posameznika. Ta sodba dokazuje, da samovolja ni dopustna, četudi gre za osebe na pomembnih položajih.«

Bašin in Razdevšek Žbona sta izredni odpovedi delovnega razmerja zaradi suma kaznivega dejanja prejela novembra leta 2012. Vročil jima ju je detektiv. Postopek za izredno odpoved je po dolžnosti sprožil Čuk.

SNG Nova Gorica, STA, 6. 7. 2015
Kosovel »osvojil« Zlatega leva
SNG Nova Gorica, STA, 2. 7. 2018
Realisti prejeli zlatega leva po izboru občinstva