STA, 11. 4. 2017

V zadnji premieri na novogoriškem odru o zahodnjaškem doživljanju tegob Afrike

Ob premieri prve slovenske uprizoritve drame Peggy Picket vidi boga v obraz na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica odpirajo številna vprašanja o zahodnjaškem doživljanju Afrike. Besedilo priznanega nemškega dramatika Rolanda Schimmelpfenniga je postavil na oder režiser Primož Ekart, premiera bo v sredo ob 20. uri.
:
:

Foto: SNG Nova Gorica / Peter Uhan

"Avtor v delu ne podaja nobenih odgovorov, pač pa le odpira številna vprašanja. Tako kot v nas samih odpira z njimi neko nemoč, s katero nenehno živimo, saj gledalce sooča s tem, da kljub idealizmu ne moreš nič narediti," je na včerajšnji novinarski konferenci povedal režiser.

Avtor je delo prispeval za Afriško trilogijo, dramski projekt evropskih, afriških in severnoafriških ustvarjalcev, ki tematizira zapletene odnose med Afriko in Zahodom. Kot pravi sam, v svojih delih išče obraz človeka in intimne zgodbe, v katerih se zrcalijo globalne ekonomske strukture in družbenopolitična razmerja.

V zgodbi se na večerji srečata dva zakonska para. Vsi so vrstniki, trije med njimi tudi zdravniki. Prvi par se je ravno vrnil z večletnega dela na afriškem vojnem območju, drugi si je doma ustvaril udobno življenje. Na snidenju se razgaljajo njihovi osebni odnosi, hkrati pa tudi zapletena razmerja med Afriko in Zahodom.

Ob srečanju privrejo na dan nemoč, jeza, nesmisel vsega, kar živi v tebi, je povedala igralka Helen Peršuh in dodala, da človek ne more brez posledic uiti temu, kar doživlja in kar za seboj puščajo vojne grozote.

"Naš zahodnjaški pogled na dogajanje v Afriki je grozljiv. In ob tem se nenehno sprašujemo, kaj lahko naredimo, da se to ne bi več dogajalo," pa je na novinarski konferenci povedal igralec Blaž Valič.

Poleg Helene Peršuh in Valiča v predstavi igrata še Marjuta Slamič in Miha Nemec, na odru pa bo tudi violončelistka Lara Bešić.

Delo je v slovenski jezik prevedla Mojca Kranjc, za dramaturgijo je poskrbela Simona Hamer, pod scenografijo se podpisuje Damir Leventič, za kostume pa je poskrbela Belinda Radulović. Avtor glasbe je Davor Herceg.