STA, 27. 9. 2012

V Vžigalici razstava Inteligentno telo

V Galeriji Vžigalica se je včeraj zvečer odprla razstava Inteligentno telo z umetnico Snježano Premuš, plesalkama Matejo Rebolj in Sanjo Nešković Peršin ter glasbenikom, skladateljem in oblikovalcem zvočnih prostorov Boštjanom Perovškom.
:
:

Foto: Madster

Inteligentno telo je projekt, ki ga je koreografinja Snježana Premuš v sodelovanju z Markusom Nylaanderjem začela razvijati januarja letos. V prvi fazi bo zaživel kot instalacija, ki razkriva nekaj ključnih podob, ki jih bodo nato razvili in razplastili v istoimenskem dokumentarcu in predstavi Elizabeth in Mary v letu 2013. Osnovna zgodba dokumentarca sledi žrtvovanju telesa baletu in iskanju poti v svobodnejši, nekodiran način izražanja. Širše gledano je to iskanje meja med varnostjo, priznanim ter neznanim, novim, intimnim in s tem osvobajajočim.

Protagonistki projekta sta priznani slovenski baletni in sodobni plesalki Mateja Rebolj in Sanja Nešković Peršin. Njuna plesna pot je navdihnila koreografinjo Snježano Premuš, ki se v tej fazi svojega ustvarjanja ukvarja z vprašanjem fizičnih manifestacij. Odpira polje telesne raziskave in vprašanja misli v telesu in telesa v misli. Tako se bodo v procesu dotikali težko združljivih svetov - baleta in sodobnih pristopov k telesu in gibanju. Telo je dinamično, v večnem nastajanju, zato je ključnega pomena vprašanje, zakaj ima človek obsesivno potrebo po uniformiranju.