STA, 8. 2. 2022

V Vrbi in Kranju za praznik kljub omejitvam pestro

Slovenski kulturni dan tudi letos vabi v rojstni kraj Franceta Prešerna in v mesto, kjer je preživel svoja zadnja leta. V Vrbi, iz katere tokrat prihaja poziv Edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo, letos proslave ne bo, bodo pa možni individualni pohodi po poti kulturne dediščine. V Kranju bo v okrnjeni obliki potekal Prešernov smenj.
:
:

Foto: Arhiv ZDUS

Žirovniškega župana Leopolda Pogačarja žalosti, da zaradi epidemioloških razmer že drugo leto zapored v Vrbi ne morejo organizirati občinske proslave, ki je zadnje desetletje prerasla v osrednjo proslavo v državi, pripravljeno prav na kulturni praznik.

Tudi organiziranih pohodov po Poti kulturne dediščine Žirovnica letos ne bo. "Vabimo pa ljudi, da se na pot podajo samostojno in obiščejo rojstne hiše Franceta Prešerna, Matije Čopa in Frana Saleškega Finžgarja ter čebelnjak Antona Janše," je pozval direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Matjaž Koman.

Ob tem so pripravili nekaj novosti. Tako so izdali vodnik po poti kulturne dediščine, v katerega lahko obiskovalci zbirajo žige. V Čopovi rojstni hiši stoji tudi prenovljena stalna razstava o življenju in delu Matije Čopa, vključno z njegovim doprinosom k slovenskemu jeziku in kulturi ter prijateljstvom s Prešernom.

Pred Prešernovo rojstno hišo bo prenos tradicionalnega 36. recitala Prešernove poezije. Pred rojstnimi hišami pa bodo na ogled tudi filmi o poti kulturne dediščine in o Prešernu. Poleg tega se bo, tako kot že lani, možno na pohod po eni najstarejših tematskih poti v državi podati virtualno prek spletne strani visitzirovnica.si.

Za slogan letošnjega 8. februarja so si izbrali Prešernove verze iz Zdravljice Edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo. "Pomembno je, da se vsak dan, ob kulturnem prazniku pa še posebej, spomnimo pomena solidarnosti, prijaznosti in strpnosti, ki prispevajo h konstruktivnemu reševanju razlik in vsesplošnemu delovanju v smeri skupne blaginje," poudarjajo v Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica.

Ob današnjem prazniku obiskovalce vabi tudi Kranj, kjer bo zaradi epidemije sicer Prešernov smenj okrnjen. Vseeno bo potekal sejem domače in umetnostne obrti, na katerem bo sodelovalo okoli 60 razstavljavcev. Odprta bodo tudi vrata številnih kranjskih kulturnih ustanov. Predvsem bodo na ogled različne razstave, potekala pa bodo turistična vodenja, nekaj bo tudi glasbenih dogodkov.

Prešernova hiša v Kranju vabi z novo razstavo Ženski liki v Prešernovi poeziji, na kateri vizualna umetnica in nagrajenka Prešernovega sklada Nataša Prosenc Stearns v seriji projekcij povezuje temo Krsta pri Savici z zgodbami ženskih likov v Prešernovi poeziji.

Ob 10. uri bo predsednik DZ Igor Zorčič v prisotnosti kranjskega župana Matjaža Rakovca, podžupana Janeza Černeta ter direktorja Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemena Malovrha položil venec k Prešernovemu spomeniku pred kranjskim gledališčem.

Ne bo pa danes v Kranju tradicionalnega srečanja s Prešernovimi nagrajenci v Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj in pogovora z njimi v Prešernovem gledališču. Dogodek, poimenovan Shod muz na kranjskem Parnasi, bo šele 25. februarja.