STA, 7. 10. 2021

V studiu Radia Slovenija predpremiera radijske igre Glas šakala

V studio 26 Radio Slovenija bo ob 17. uri mogoče predpremierno prisluhniti radijski igri Glas šakala, ki je po scenariju režiserke Saške Rakef in pesnice Tine Kozin nastala v uredništvu igranega programa znotraj programa Ars. Dokumentarna zvočna študija sledi migracijski poti šakalov z Balkana proti srednji in vzhodni Evropi.
:
:

Foto: Pixabay

Unikatna radijska produkcija, nominirana za nagrado Prix Evropa, združuje akademsko raziskavo s poezijo in filozofijo. Igra se s težkimi vprašanji sooči v počasnem, čutnem programu, ki poslušalcu pusti čas za refleksijo in razmislek o zapletenih idejah. Na predpremiernem poslušanju bo mogoče slišati "sijajen primer tega, kako lahko zvok in glas naslikata poetično sliko brez uporabe čopičev in barv", so zapisali na uredništvu Programa Ars.

Na predpremierno poslušanje je vstop prost, potreben je le PCT pogoj. Premiera radijske igre bo v ponedeljek, 11. oktobra, ob 22. uri na Programu Ars, so še sporočili iz uredništva.

Radiofonska dokumentarna igra Glas šakala je performativna kompozicija za posameznico, prostor in zvok. Interpretke in interpreti radijske igre so Barbara Krajnc Avdić, Vesna Jevnikar, Blaž Šef, Nataša Živković, Aleksander Golja in Ivan Lotrič. Glasbo je prispevala Bojana Šaljić Podešva, dramaturgijo Pia Brezavšček, za zvočno oblikovanje pa je poskrbel Matjaž Miklič.

Dokumentarna zvočna študija Glas šakala sledi migracijski poti šakalov, ki se v zadnjih desetletjih z Balkana širi proti srednji in vzhodni Evropi, vedno večje število in prostorska razširjenost pa sprožata konflikte, povezane s človekovimi interesi.

"V seštevku različnih diskurzov - od strokovnega do poetičnega, na terenu zajetih in komponiranih zvočnih krajin, avtorice raziskujejo odnos med človeško kulturo in nečloveškimi vrstami, odnos, ki ga v mnogih dognanjih lahko neposredno prenesemo tudi na kateregakoli družbeno pogojenega Drugega. Ta odnos premišljajo tudi na ravni forme: v odmiku od besede namenjajo posebno pozornost raziskavi senzoričnega jezika, fizične izkušnje, ki jo piše zvok in tudi sama zvočnost besede," je vsebino povzela urednica Lučka Gruden.

Glas šakala je Festival Prix Evropa skupaj s še eno slovensko radijsko igro Medeja ... bom postala v začetku septembra uvrstil na seznam nominirancev za najboljše oddaje različnih žanrov oz. dosežke radijskih in TV postaj, nastale v preteklem letu.

Produkcija igranega programa Radia Slovenija je bila uspešna tudi na poletnem mednarodnem medijskem festivalu Prix Italia, kjer se je uvrstila med sedem finalistov v kategoriji dokumentarcev.

Radio Slovenija, Glas šakala, Tina Kozin, Saška Rakef, Ars