STA, 25. 6. 2013

V SSG Trst sezona 2013/2014 osredotočena na temo ljubezni

V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) Trst bo program sezone 2013/2014 osredotočen na temo ljubezni - čustva, ki nam daje moč za ustvarjalnost in plemenitost, ki v nas krepi zavest o lastnem človeškem dostojanstvu in vrednosti dostojanstva drugih. V znamenju ljubezni bodo v osnovnem programu ponudili dve premieri na velikem in dve na malem odru.
:
:


Kot so po včerajšnji predstavitvi sezone v gledališču zapisali v sporočilu za javnost, je namreč ljubezen edino, kar nam podeljuje dostojanstvo in moč vztrajanja nasproti lažem in intrigam, pobesneli grabežljivosti in zlonamerni manipulaciji, cinizmu in vulgarnosti, ki pustošijo naš svet.

Tako bo novembra na velikem odru premiero doživela predstava sodobne britanske avtorice Nine Raine Plemena, ki jo bo režiral Matjaž Latin. V marcu ji bo sledila ruska klasika Striček Vanja Antona Pavloviča Čehova, ki jo bodo uprizorili pod režijsko taktirko Ivice Buljana.

Na malem odru bodo v januarju premierno uprizorili sodobno italijansko dramo Spira Scimoneja Dol, Koli, katere režijo bo prevzel Marko Sosič. Mateja Koležnik pa bo prevzela režijo predelave japonske klasike Jukio Mišima Pet modernih no dram, ki bodo premiero doživele v maju.

Gostujoči predstavi v osnovnem abonmaju bosta v prihodnji sezoni Nevihta Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega v režiji Jerneja Lorencija in produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega ter Slijehernik Iztoka Mlakarja v režiji Vita Tauferja. Ta je nastala v koprodukciji SNG Nova Gorica in Gledališča Koper.

V okviru modrega abonmaja bodo na ogled Dvom Johna Patricka Shanleyja v režiji Alena Jelena in produkciji Prešernovega gledališča Kranj, produkcija eVolution Dance Theatre z naslovom Electric city, Nevarna razmerja Choderlosa de Laclosa in Christopherja Hamptona v režiji Aleksandra Popovskega in produkciji SNG Drama Maribor in Foersterjeva opera Gorenjski slavček v režiji Vita Tauferja in izvedbi SNG Opera in balet Ljubljana.

V okviru zelenega abonmaja bodo ponudili predstavo "Contemporary tango" v produkciji Balletto di Roma, Magnifico bo s srbskim vojnim orkestrom Stanislav Binićki nastopil s projektom Druga Muzika, videti bo mogoče tudi predstavo Enrica Luttmanna Sen v režiji Mateje Koležnik in produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Shakespearovega Hamleta, ki so ga pod režijsko taktirko Eduarda Milerja na oder postavili v SNG Drama Ljubljana.

Rdeči program bo ponudil predstavo Parole, parole ali Ni bila peta, bila je deveta Alda Nicolaja v režiji Jake Ivanca in produkciji Gledališče Koper, Andrej Rozman Roza bo gostoval s predstavo Passion de Pressheren, Kranjski gledališčniki s predstavo Nebojše Pop-Tasića Marlene Dietrich, ki jo je zrežiral Primož Ekart, Janja Majzelj pa z glasbeno-gledališkim projektom Krizantema na klavirju Svetlane Makarovič.