STA, 21. 3. 2022

Po vsem svetu bo danes odmevala poezija

Na pobudo Unesca 21. marca obeležujemo svetovni dan poezije. Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je v poslanici zapisala, da je poezija v današnjih nemirnih časih potrebna bolj kot kdajkoli prej. Praznovanju se pridružuje tudi Društvo slovenskih pisateljev (DSP), pod okriljem katerega bo danes zaživel prvi ljubljanski pesniški maraton.

Foto: Pixabay

Audrey Azoulay je v poslanici poudarila, da poezija odpira vrata drugim, bogati dialog, spodbuja napredek in je v nemirnih časih potrebna bolj kot kdajkoli prej. Pesnik Muanis Sinanović pa je na vprašanje o pomenu poezije za sodobni čas, odvrnil, da poezija v današnjem svetu navidez nima nobene vloge. "Večina jo ignorira, ima pa zelo zvesto majhno publiko, ki brez poezije ne more in se tega zaveda", je pojasnil.

K praznovanju svetovnega dneva poezije, ki ga je leta 1999 razglasil Unesco, se pridružuje tudi Društvo slovenskih pisateljev (DSP). Letos se v društvu niso odločili za klasično poslanico, pač pa so namesto nje opozorili na pesem Barbare Korun z naslovom Za Ukrajino. Pod okriljem DSP bo danes potekal celodnevni ljubljanski pesniški maraton. Pesniško dogajanje se bo začelo ob 9. uri na Vodnikovi domačiji, sklenilo pa pa malo pred polnočjo v prostorih DSP.

Poezija bo odmevala tudi po drugih slovenskih mestih. V Mariboru pod okriljem MKC Maribor - literarni program MKC Črka drevi pripravljajo medgeneracijsko pesniško delavnico s pesnico Nino Medved. V Ankaranu pa bodo na pesniškem večeru Pomoli srca predstavili drugo pesniško zbirko Maje Pišot Cvikl. V celjski knjigarni Antika se v torek obeta pesniški večer Kako narediti pesem ... . Dnevu poezije so se v nedeljo s pesniško matinejo Čas vojne verzi miru poklonili tudi v Trstu.