STA, 25. 1. 2017

V SSG Trst Andersenova pravljica o golem cesarju v sodobnejši preobleki

V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu bo danes premiera otroške predstave, avtorskega projekta Tadeja Piška Kdo je sešil cesarju nova oblačila?, ki je nastala po motivih pravljice Hansa Christiana Andersena. Pišek v ospredje uprizoritve ne postavlja prevzetnega cesarja, temveč zgodbo dveh sleparjev, ki ga zavedeta.
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia

Predstava poskuša odgovoriti na vprašanje, kakšna je razlika med lažjo in prirejeno resnico, ter prinaša zgodbo o hinavščini dvorjanov in ljudstva - večno aktualno politično satiro o laskanju oblasti. Protagonista nove otroške predstave, ki bo namenjena osnovnošolskim in predšolskim otrokom, bosta igralca Luka Cimprič in Romeo Grebenšek.

Danski pravljičar je pravljico Cesarjeva nova oblačila spisal leta 1837 po motivih španske srednjeveške pripovedi. Pravljica govori o nečimrnem cesarju, ki si želi nove obleke, vredne največjega občudovanja. Dva goljufa ga prepričata, da sta sposobna tkati najlepšo obleko na svetu, z najdražjo in najdragocenejšo tkanino, ki pa ima zelo posebno lastnost - vidi jo le, kdor je dovolj pameten.

Cesar si zato ne upa reči, da ničesar ne vidi, njegovi dvorjani mu pritrdijo, da ne bi izgubili njegove naklonjenosti in službe. Brez obleke se cesar odpravi na sprevod po mestnih ulicah v upanju, da bo ljudstvo občudovalo, česar sam ne vidi. Vzklik otroka, ki razkrije hinavščino ljudstva in cesarjevega spremstva: "Kralj je nag!", je pozneje postal znan rek.

Avtor adaptacije in režiser predstave, igralec ansambla SSG Pišek se je za pravljico odločil, ker je po njegovih besedah zelo aktualna tako v političnem kot realnem smislu. Na eni strani so reveži, ki delajo in morajo sprejemati kompromise po nareku oblasti, na drugi pa oblast, ki na vsakem koraku krade in je v svojem bistvu slepa.

Predstavo bodo zaznamovale avtorske lutke berlinskega mojstra Dennisa Katzmana ter avtorska glasba in songi izpod peresa Marjana Peternela. Profesor na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet, pianist in komponist je za to uprizoritev ustvaril zelo duhovito glasbeno kuliso, so so zapisali v tržaškem gledališču.

Pravljica bo najprej na ogled v tržaškem gledališču, od 1. februarja pa bodo sledile ponovitve za otroke abonmaja Zlata ribica v šolskih prostorih.