STA, 27. 10. 2015

Na čelu baleta Bolšoj teatra prihodnje leto Makhar Vaziev

Moskovski Bolšoj teater je napovedal, da bo mesto ravnatelja baleta prevzel Makhar Vaziev. Na tem mestu bo nadomestil Sergeia Filina, ki je leta 2013 v napadu s kislino utrpel hudo poškodbo oči. Vaziev bo nastopil aprila prihodnje leto, ko se mandat izteče Filinu, ki še vedno okreva po napadu.
:
:

Bolšoj teater / Foto: Theefer, via Wikimedia Commons

Kot je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci povedal generalni direktor Bolšoj teatra Vladimir Urin, Vazijeva ni treba posebej predstavljati. "Njegovo ime pozna gledališki svet tako v Rusiji kot v tujini."

Vaziev (54) je bil vodilni plesalec baleta Kirov, nato je 13 let vodil baletni ansambel Mariinskega gledališča v Sankt Peterburgu. Zadnjih sedem let je na čelu baleta v milanski Scali. Vazievu bo, kot je povedal za AFP, v velik užitek in veselje sodelovati s tako odlično hišo.

Imenovanje novega ravnatelja baletnega oddelka bi lahko po pisanju AFP potegnilo črto pod enega najbolj turbulentnih obdobij v zgodovini Bolšoj teatra, ki ga je zaznamoval napad na Filina. Dogodek, ki se je zgodil januarja 2013, je zelo pretresel baletni svet in pokazal, kam vse lahko sežejo razprtije znotraj ansambla.

Sodišče je tedaj za krivega spoznalo Pavla Dmitričenka, bolšojskega solista, ki je napad naročil. Trenutno prestaja šestletno zaporno kazen. Za kriva sta bila spoznana tudi Jurij Zarutski, ki je napad s kislino izvedel, in voznik Andrej Lipatov. Obsodili so ju na deset oziroma štiri leta zapora.

Direktor teatra Urin je je že julija napovedal, da Filinu ne bo podaljšal pogodbe na mestu ravnatelja baletnega oddelka. Na ponedeljkovi novinarski konferenci o tem ni želel dajati pojasnil, povedal je le, da bo Filin morda ostal v Bolšoj teatru, a na drugem delovnem mestu.

Bolšoj