STA, 12. 11. 2022

V Španskih borcih premiera plesne predstave o mesecih

V Španskih borcih bo drevi premiera plesne predstave Alegorije mesecev - atributi. Predstava vključuje nihanja, ki jih ustvarjajo meseci. Posamezni meseci so na odru zastopani s podobami iz aktivnega, prazničnega ali delovnega cikla z atributi in ikonografijo personifikacijskih tipov mesecev iz serije literarnih in likovnih podob.
:
:
Foto: Mojca Gorjan
Foto: Mojca Gorjan
Foto: Mojca Gorjan
Foto: Mojca Gorjan

Projekt v središče dogajanja postavi telo - ovito v razpoloženju koledarskih "aberacij" in spreminjanj; v presečišču je vsakdan s koledarskimi opravili v prepletu med vita activa in vita contemplativa. Poudarke zastopajo alegorije letnih časov s svojimi atributi. Napetost med dnevnimi opravili, časom t.i. počitka in potovanj ustvarja vrzeli med ekstremi fizičnega in psihičnega bivanja, piše na spletni strani Španskih borcev.

Koncept naravnega reda letnih časov se je pričel zaradi klimatskih sprememb spreminjati in s tem zamaknil strukturo sveta v katerem živimo. Gotovost se je zamajala v osi. Sprožila je trepet ob nastalih razpokah v strukturi letnih časov, podobi sveta in mesecev v njih. Prostor meseca je spremenljiv in vezan na klimo in lego, a neprecenljiv je čas, ko je pomlad zares pomlad in ko je zima, zima, še piše na spletni strani.

Režijo, gib in vizualno podobo podpisuje Barbara Novakovič, plesalca in soavtorja giba sta Beno Novak in Kristyna Šajtošova. Za zvočno podobo je poskrbel Gal Škrjanec Skaberne, za izdelavo scenskega elementa Marko Udvanc.

Predstava je nastala v produkciji Muzeuma Ljubljana in v sodelovanju s Španskimi borci - Centrom kulture v Mostah. Primerna je tudi za otroke, starejše od petih let.

Barbara Novakovič, MUZEUM, CK Španski borci