STA, 25. 9. 2021

V Španskih borcih premiera plesne predstave Movements 9

V Španskih borcih bo ob 20. uri premiera plesne predstave Mateja Kejžarja z naslovom Movements 9. Kejžar je navdih za predstavo dobil od britanskega producenta elektronske glasbe Floating Points, pri katerem se je navdušil nad albumom Promises. Predstavo sofinancira Mestna občina Ljubljana, na ogled pa bo tudi 27. in 28. septembra.
:
:

Foto: Arhiv Center kulture Španski borci

"Najljubši album kot koreografski okvir, kjer ples resonira med pred-védenjem, ritmom, glasbeno silo, poslušanjem in slišanjem, naracijo in abstrakcijo. Mateja Kejžarja je presunil Floating Points z albumom Promises. 9 skladb, 9 stavkov, 9 gibov. Kejžar sledi tej glasbi, ki mu nenehno sledi. Premišljata se. Iz najljubšega albuma nastaja novo plesno delo, nov dinamični teritorij. V glasbi, torej paraleli, ki je natanko tu," je v sporočilu za medije Društvo za kulturno, založniško in producentsko dejavnost Pekinpah opisal Kejžarjevo delo.

Predstava je nastala v partnerstvu Centra kulture Španski borci in zavoda za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev En-Knap, v produkciji pa je poleg Kejžarja sodelovalo društvo Pekinpah. Producent je Žiga Predan za luč in scenografijo pa je zaslužena Petra Veber.

Plesalec, koreograf, pedagog in umetniški vodja Matej Kejžar se je izobraževal na amsterdamski koreografski fakulteti SNDO in končal X-Group, podiplomski študij programa P.A.R.T.S. v Bruslju. Od leta 2009 živi v Bruslju, kjer je bil med drugim član plesnega kolektiva Rosas Anne Terese De Keersmaeker.

Je avtor številnih plesnih predstav, ki jih je doma ustvarjal v okviru producentov PTL, Exodos, Maska, Cankarjev dom, Emanat, Pekinpah, njegova dela pa so bila predstavljena tudi po celem svetu, navajajo na spletnem portalu Neodvisni. Med njegovimi koreografijami zadnje čase najbolj izstopata predstava True Romance, v kateri nastopata Fernando Belfiore in Peter de Vuyst, ter Verbalizacijska trilogija predstav Hit, White in Rave.

Matej Kejžar, CK Španski borci, Movements 9