STA, 17. 2. 2024

V Španskih borcih plesno državno tekmovanje Opus 1

V Španskih borcev se danes začenja dvodnevno 32. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 - Plesna miniatura 2024. Tekmovanje je namenjeno spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca.
:
:

Foto: Arhiv Center kulture Španski borci

Tekmovanje je namenjeno spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca, je objavljeno na spletni strani Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki tekmovanje pripravlja.

Na tekmovanju je poudarek na samostojnem delu plesalcev in razvijanju plesne miniature. Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Številni nekdanji tekmovalci Opusa se danes uspešno izobražujejo v tujini ali so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.

Vsako leto naj bi predpisana tema tekmovanja mlade plesalce spodbudila h kritičnem razmišljanju o posameznih vprašanjih ter jim predstavljale povod za spoznavanje, raziskovanje in ustvarjanje. Za mlajše tekmovalce, ki so v štirih starostnih skupin, je letos predpisana tema Biti žival, starejši, ki so razvrščeni v dve skupini, imajo proste roke.

Na državnem tekmovanju se mladi plesni ustvarjalci potegujejo za zlato, srebrno ali bronasto priznanje. Strokovna žirija jih podeli v vsaki kategoriji.

Nastope mladih plesalcev bosta odvisno od posameznih kategoriji ločeno ocenjevali dve žiriji. Člani obeh žirij so plesalka, koreografinja in gledališka ustvarjalka Nina Pertot Weis, plesalka in koreografinja Urša Rupnik, plesna pedagoginja, koreografinja in mentorica Tanja Verglez, koreograf in performativni umetnik Tis Aly Je Poc, plesalka Nohemi Barriuso de la Pena ter ustvarjalec in pedagog na področjih plesne in glasbene umetnosti Ivan Mijačević.

Prejemniki zlatih priznanj iz nekaterih starostnih skupin bodo uvrščeni na mednarodno tekmovanje Opus 1, ki bo 30. marca v Slovenskem ljudskem gledališču Celje.

Današnja plesna prireditev je posvečena 29. aprilu, mednarodnemu dnevu plesa.

CK Španski borci, OPUS 1, Mednarodni dan plesa