STA, 3. 3. 2017

V Španskih borcih plesna predstava za otroke Hud pesjan na temo nasilja

V Španskih borcih bo drevi premierno na ogled plesna predstava za otroke Hud pesjan, ki je nastala po predlogi istoimenske pesmi Marijana Vodopivca. Plesna predstava, ki jo je ustvaril Iztok Kovač skupaj s plesalci EnKnapGroup, na svojevrsten način spregovori o problematiki nasilja in odpira številna z nasiljem povezana vprašanja.
:
:
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut

Interaktivna plesna predstava za otroke je nastala po motivih otroške pesmice, ki pa nikakor ni nedolžna. Govori namreč o serijskem morilcu, ki ga na koncu doleti smrtna kazen, njeno sporočilo pa je jasno iz zadnje kitice - hujše zlo zmaga. Sporočilo predstave pa je povsem drugačno, so zapisali ustvarjalci.

"Predstava namreč na neboleč in nemoreč način spregovori o vedno bolj aktualni temi nasilja, tako družinskega kot vrstniškega, se do njega jasno opredeli in hkrati odpira vrsto vprašanj," so zapisali ustvarjalci predstave. Med drugim postavi vprašanje o smislu in vrsti kazni - ima retaliacija želene učinke, se vpraša, ali je večni krog t.i. povračilnih ukrepov bolje presekati z usmiljenjem in poskusom prevzgoje, ter odpre vprašanje geneze t.i. pesjanstva - ali se v nasilneža rodimo ali naredimo?

Odgovori otrok v TV kvizu o družbeno (ne)sprejemljivem obnašanju, ki ga skupina petih pesjanov nejevoljno spremlja s kavča po kosilu, in interakcija Vražičke z občinstvom postavljajo mestoma smešne in prikupne pesjanske akcije v pravi okvir in pomagajo otrokom izoblikovati jasno stališče do etično in moralno nesprejemljivih oblik vedenja, predvsem nasilja.

Pod režijo in koreografijo predstave se podpisuje Iztok Kovač, ki je z Jero Ivanc tudi soavtor scenarija. Ustvarjalci in izvajalci pa so člani EnKnapGroup: Ana Štefanec, Luke Thomas Dunne, Jeffrey Schoenaers, Lada Petrovski Ternovšek, Matea Bilosnić in Gilles Noel.

Za avtorsko glasbo in glasbeno mentorstvo je poskrbel Tomaž Grom, za kostume in sceno pa Barbara Stupica.

Povezani dogodki