STA, 18. 2. 2014

Drama in SSG Trst s predstavo Še vedno vihar v Pliberk

Delo Petra Handkeja Še vedno vihar, ki je v režiji Ivice Buljana nastalo v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Slovenskega stalnega gledališča (SSG) Trst, bodo v sredo in četrtek na oder postavili v Kulturnem domu Pliberk na avstrijskem Koroškem. Predstava bo v Pliberku opremljena z nemškimi nadnapisi.
:
:
Foto: Toni Soprano
Foto: Toni Soprano
Foto: Toni Soprano

Kot so zapisali v Drami, obnovitev koprodukcije v kulturnem središču Slovencev na avstrijskem Koroškem ni le nadgradnja utečenega sodelovanja Drame s Slovenci v zamejstvu, ampak nosi tudi pomembno sporočilo o pomembnosti spodbujanja kulturnega in drugih oblik sodelovanja, ki prispevajo h krepitvi odnosov med matico in zamejstvom.

Ob tem poudarjajo, da je gostovanje predstave na avstrijskem Koroškem prelomno tudi zato, ker tematizira v sedanjem času še vedno ne dovolj razrešena vprašanja, kot so zgodovinski in sedanji položaj slovenskega naroda na avstrijskem Koroškem, odnos matice in tuje večine do slovenske manjšine ter obratno.

Handke v predstavi, ki mu je leta 2011 prinesla prestižno nagrado za dramatiko na Dnevih drame v Mülheimu an den Ruhr, eno najpomembnejših gledaliških nagrad v nemškem govornem prostoru, rekonstruira zgodovino svoje družine v Podjuni.

Zgodba gledalca popelje v čas pred drugo svetovno vojno in v partizanski boj, ki je razdelil materino družino na dve nasprotujoči si strani, po vojni pa je brutalnost nacizma hitro zamenjal prezir nove Avstrije do slovenske manjšine.

Besedilo, v katerem se dramatika prepleta s prozo in intimna poetičnost z zgodovinskimi dejstvi, so poleg osebnih zapiskov navdihnili pisma, fotografije in dokumenti, najdeni po smrti družinskih članov.

V postavitvi Drame in SSG Trst nastopajo Ivo Ban, Nina Ivanišin, Saša Pavček, Matjaž Tribušon, Marko Mandić, Aljaž Jovanović, Veronika Drolc ter Luka Cimprič in Nikla Petruška Panizon kot gosta.

Pliberk, SSG Trst, SNG Drama Ljubljana, Avstrija