STA, 22. 4. 2022

V Španskih borcih plesna predstava po navdihu Müllerjevega Cementa

Režiser Sebastijan Horvat in dramaturg Milan Ramšak Marković sta po dramskem besedilu Cement avtorja Heinerja Müllerja pripravila še plesno predstavo, ki jo bodo nocoj v centru kulture Španski borci premierno uprizorili člani plesne skupine En-Knap Group.
:
:

Foto: Arhiv Center kulture Španski borci

Plesna predstava Hidra je epilog trilogije Cement, ki sta jo avtorja predstavila v Zagrebu, Beogradu in Ljubljani. Tri gledališke predstave, ki so nastale v enem letu, predstavljajo tri raznolike pristope k podobnim tematikam, kot so odnos med intimnimi in družbenimi razmerji, ljubeznijo in revolucijo, nedokončan proces emancipacije, politika spomina. Istih tem se dotakne tudi predstava Hidra. Nastala je po predlogi odlomka Heraklej 2 ali Hidra, ki je del dramskega besedila Cement.

"V tem odlomku, ki bi ga danes prehitro opredelili kot postdramskega, lahko prepoznamo odmev težav, s katerimi se je nemški književnik in režiser Heiner Müller zagotovo soočal v času zgodovinske mrtve točke, na kateri je bil svet pred padcem berlinskega zidu. Na eni strani se razkriva skoraj popolna kontinuiteta družbene elite iz časa nacizma - razcvet neona, finančnega sektorja in bombnih preprog kot napoved časa, v katerem živimo danes -, na drugi strani pa mit o socialističnem junaku delavskega razreda in revolucije," so zapisali v Španskih borcih.

Ramšak Marković pa je v gledališkem listu zapisal, da je Hidro, čeprav se na prvi pogled zdi, da gre za zgodbo o (antičnem) junaku, mogoče obravnavati kot prostor onkraj toka časa - kot pokrajino, sliko, ki utripa z neko svojo notranjo dinamiko in vabi, da se skupaj soočimo z usodo glavnega junaka in s prostorom, ki se odpira pred njim, okoli njega, pod njim in v njem.

"Igra, h kateri vabi besedilo, je v veliki meri povezana s preusmerjanjem pozornosti - s pripovedi, torej z enega vsiljenega zornega kota, v središču katerega je junak, na prostor, v katerem vse podrobnosti nenadoma postanejo enako pomembne. Zgodba se pojavi in spet izginja v vse večji zmešnjavi pesniških podob, za katere se zdi, da govorijo bolj o sedanjem trenutku kot o času, v katerem je besedilo nastalo," je zapisal.

V predstavi nastopajo člani En-Knap Group Mattia Cason, Luke Thomas Dunne, Katja Kolarič, Rada Kovačević, Tamas Tuza in Carolina Alessandra Valentini. Scenografijo, video in fotografijo je podpisal Igor Vasiljev, glasbo Drago Ivanuša. Svetlobo je oblikoval Jaka Šimenc, kostume pa Belinda Radulović. V videu nastopajo Damjana Černe, Eva Jesenovec, Iztok Drabik Jug, Julija Travančić, Katja Gabrijelčič ter delavke in delavci podjetja Diotec Semiconductor Trbovlje. Besedilo bere Igor Samobor.

Sebastijan Horvat, Milan Ramšak Marković, CK Španski borci, Hidra, EN-KNAP

Povezani dogodki