STA, 3. 10. 2022

V Španskih borcih plesna predstava na temo ženskega dojemanja ljubezni

Na odru Centra za kulturo Španski borci bo drevi premierna uprizoritev plesne predstave Rosane Hribar Priznati neznosno. Ljubim te. Reflektira pripovedi žensk iz Novega mesta, ki so odgovarjale na vprašanje: "Kaj misliš o ljubezni?" Besedilo v predstavi je prirejeno po Barthesovih Fragmentih ljubezenskega diskurza.
:
:
Foto: Darja Štravs Tisu
Foto: Darja Štravs Tisu
Foto: Darja Štravs Tisu

Predstava Priznati neznosno. Ljubim te. je nastala po pripovedovanju žensk, ki jim je skupen le kraj, v katerem trenutno živijo. Novomeščanke iz različnih etničnih, verskih in kulturnih ozadij, različne starosti, statusa in izobrazbe, so vprašali o njihovem dojemanju ljubezni in o mestu, ki ga zaseda v njihovem življenju.

Poleg njihovih zgodb je idejna vodja in koreografinja Rosana Hribar v predstavo vključila priredbo teksta Fragmenti ljubezenskega diskurza francoskega avtorja Rolanda Barthesa. Tekst daje ljubezni, kot izkustvenemu miceliju sveta, diskurzivno in maskulino zaledje, so zapisali pri zavodu Flota.

"Dandanes se tej večni tematiki pridružujejo tudi vprašanja patriarhalne miselnosti, zastrtosti ženskega čustvovanja, večplastnosti "nevidnih" družinskih odnosov več generacij ter neznosnosti javnega diskurza pred in po priznanju intimnega, ki poslej nima več statusa performativnega, temveč političnega," so še zapisali pri Floti.

Rosana Hribar je večkrat nagrajena koreografinja, plesalka in docentka na Akademiji za ples v Ljubljani. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena, med drugim je leta ta 2015 prejela nagrado Prešernovega sklada. Za serije trans-žanrskega plesnega dueta, s katerimi je gostovala po svetu, pa je dobila nagrade na priznanih mednarodnih plesnih tekmovanjih v Hanovru, Ludwigshafnu in v Beogradu.

Soustvarjalke predstave in nastopajoče so Urša Rupnik, Tina Habun, Patricija Crnković, Barbara Krajnc Avdić in Severa Gjurin, ki je v sodelovanju z Borutom Činčem pripravila tudi glasbo. Dramaturginja je Andreja Kopač, Tea Mazaj je po predlogih nastopajočih izdelala kostume, svetlobo bo oblikoval Danilo Pečar.

Predstava je nastala v produkciji zavoda Flota Murska Sobota in zavoda Flota Ljubljana, v koprodukciji z zavodom EN-KNAP in v sodelovanju z Anton Podbevšek Teatrom APT.

Rosana Hribar, Priznati neznosno. Ljubim te, CK Španski borci

Povezani dogodki