STA, 15. 10. 2012

V SNG Maribor začetek nove sezone prenosov iz Metropolitanske opere

Po lanskem uspešnem zagonu projekta se je v soboto v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor začela nova sezona neposrednih prenosov predstav iz newyorške Metropolitanske opere. Vrata je odprla opera Ljubezenski napoj Gaetana Donizettija v interpretaciji ruske sopranistke Anne Netrebko.
:
:

foto Grega Mlakar / STA

Letošnja novost je program Ambasadorjev Met HD Live za nadarjene mlade glasbenike. Slovenske osebnosti iz javnega in poslovnega življenja ter priznani glasbeni ustvarjalci bodo ob pomoči Glasbenega centra Čurin pred vsakim spektaklom v živo iz New Yorka podarili inštrument otroku, ki mu ga družina ne more priskrbeti.

Nova sezona bo v dvorano SNG Maribor prinesla 12 oper. Po sobotnem Ljubezenskem napoju bo 27. oktobra sledil prenos Otella Giuseppeja Verdija, 10. novembra pa premiere Viharja Thomasa Adesa.

Decembra bodo prenosi oper La Clemenza di Tito Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ples v maskah Giuseppeja Verdija in Aida Giuseppeja Verdija. Januarja so na sporedu Trojanci Hectorja Berlioza in premiera opere Maria Stuart Gaetana Donizettija.

Spomladi bodo sledile še opere Rigoletto Giuseppeja Verdija, Parsifal Richardja Wagnerja, Francesca da Rimini Riccarda Zandonaija ter Julij Cezar Georgea Friderica Handla.

Newyorška Metropolitanska opera, ki ima že skoraj 130-letno tradicijo, je ena najbolj znanih opernih hiš na svetu. Njen repertoar zajema največje spektakle, na odru pa stojijo najboljši izvajalci.

Njihov program The Met: Live in HD je izjemno uspešen. Z emmyjem nagrajena serija neposrednih prenosov oper v gledališča in kinodvorane po svetu je letos vstopila v 1900 dvoran v 64 državah sveta.

Nad projektom v Sloveniji bdi Hiša idej, ki je pravice za neposredne prenose Metropolitanske opere dobila lani.