STA, 26. 1. 2019

V SNG Maribor reško gledališče z Molierovim Ljudomrznikom

V Stari dvorani SNG Maribor bo drevi s predstavo Ljudomrznik gostovala Drama HNK Ivan pl. Zajc z Reke. Režijo komedije Jean-Baptista Poquelina Moliera podpisuje Igor Vuk Torbica.
:
:

via Wikimedia Commons

Ljudomrznik je bil prvič uprizorjen leta 1666 v Parizu. Po treh in pol stoletjih igranja, tolmačenja, interpretiranja in reinterpretiranja neprekosljivih verzov tega, po mnenju številnih, tvorca klasične komedije, se ponovno dogaja prepoznavanje, kot se to po navadi dogaja s kanonskimi teksti, v katerih se vedno istočasno reflektirajo tako preteklost in sedanjost kot prihodnost. Stoletja, ki nas delijo od trenutka njegovega gledališkega delovanja, niso ublažila ostrine in prepričljivosti njegove kritike, so zapisali v mariborskem gledališču.

Ljudomrznik je natančna študija skrbno kodirane družbene interakcije, znotraj katere vsak igralec zelo dobro pozna pravila obnašanja, drži pa se jih samo do tistega trenutka, do katerega mu to odgovarja. Od časa francoskega dvora Ludvika XIV. se ni nič spremenilo. Naša hrepenenja so še naprej zgrešena, nismo imuni na ljubosumje in nečimrnost, bojimo se nesprejetosti ter drugim vedno nedvomno zamerimo svoje lastne slabosti, so še zapisali.

V predstavi igrajo: Jerko Marčić, Leon Lučev, Jasmin Mekić / Nikola Nedić, Katarina Bistrović Darvaš, Marija Tadić, Olivera Baljak, Dražen Mikulić in Davor Jureško.

SNG Maribor, HNK Ivan pl. Zajc, Hrvaška

Povezani dogodki

Uprizoritev
Igor Vuk Torbica

Ljudomrznik