STA, 24. 9. 2022

Dnevnikova nagrada igralki Juditi Zidar

Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) so že 35. podelili nagrado najboljšemu gledališkemu ustvarjalcu oz. ustvarjalki MGL v pretekli sezoni. Letos je nagrada pripadla Juditi Zidar za vlogo Violet Weston v uprizoritvi Avgust v okrožju Osage, ki jo je po drami Tracyja Lettsa režiral Janusz Kica.
:
:
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani

Judita Zidar je kot Violet Weston "znova izkazala vso širino ter silovitost svoje igralske umetnosti," je zapisala komisija in pojasnila: "V pretresljivi družinski drami nepovratno poškodovanih eksistenc z večplastno, tenkočutno in celovito interpretacijo pooseblja njeno trpko središče - oblastno, zajedljivo ter od alkohola in tablet odvisno mater, ki tudi ob neposrednem soočenju z minljivostjo ostaja ujetnica svojih demonov in širi spiralo psihičnega nasilja med svoje bližnje."

"Med tri ure in pol trajajočo predstavo z natančno odmerjenim telesnim izrazom ter občutljivostjo za raznovrstne duševne lege postopno odstira maske tragičnega, zapletenega značaja, ki brez zadržkov vrta tako v brazgotine preteklega kakor v živo meso življenja; od prvotne podobe krute, manipulativne pošasti, ki uživa v tuji - a tudi lastni - bolečini, tako Violet vse bolj postaja univerzalna freska protislovij človeškega bivanja, ki segajo onkraj zmage in poraza," piše v obrazložitvi nagrade.

Komisijo za nagrado so sestavljali Marija S. Leskovar, Gregor Butala in Tina Mahkota, ki je na slovesnosti, ki je sledila premieri Idiota Dostojevskega v režiji Januša A. Zidarja, izročila nagrado letošnji lavreatki.

Pred premiero predstave Avgust v okrožju Osage je Judita Zidar dejala, da je Violet vloga, kakršnih si želi vsaka igralka. "Dodamo lahko le, da je Judita Zidar igralka, kakršne bi si želela vsaka vloga," pa so zapisali v MGL.

Lani je nagrado prejela Tjaša Železnik za igralsko interpretacijo v uprizoritvah Ta obraz in Slamnik.

Judita Zidar, MGL, Dnevnikova nagrada

Povezani dogodki