STA, 17. 2. 2015

V SMG sodobna mladinska predstava s pravljičnimi primesmi

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bodo v soboto premierno uprizorili predstavo za mlajše občinstvo z naslovom Vsi junaki zbrani. Po besedah avtorice dramskega besedila Drage Potočnjak je predstava v režiji Branka Potočana postavljena v sodobno urbano okolje, obenem pa črpa iz zakladnice slovenskega pripovedništva.
:
:
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras

S predstavo, postavljeno v posttranzicijsko družbo, želijo nagovoriti otroke, stare devet let in več, oziroma učence druge in tretje triade osnovne šole, je na novinarski konferenci dejal v.d. direktorja SMG Tibor Mihelič Syed.

Po besedah režiserja Potočana, ki je poskrbel tudi za koreografijo gibalne predstave, je ideja nastala že ob predstavi Kekec, ki je premiero doživela pred 11 leti. Kot je pojasnila Potočnjakova, je režiser želel storiti še korak naprej od Kekca, ki je oral ledino na področju t. i. gibalnega gledališča pri nas.

Predstava Vsi junaki zbrani povezuje besedo in gib, včasih pa se med seboj tudi izključujeta oziroma mečeta iz tira, je dejala Potočnjakova. Gibu pripisuje funkcijo odkrivanja pomenov, ki jih beseda včasih želi zakriti.

V igri je predstavljenih nekaj znanih slovenskih pravljičnih likov: Peter Klepec, Martin Krpan, Kralj Matjaž, Mojca Pokrajculja, Miklova Zala in Krištof Lambergar. Te like upodabljajo igralci, ki obenem igrajo sodobne osnovnošolce - Mojco, Zalo, Martina, Krištofa in Petra. Ob njih pa nastopi še najmlajši bistroumni France, ki zna na pamet vse pravljice.

Za način predstavitve pravljičnih junakov so si izbrali kviz, v katerem tekmujeta skupini iz sosednjih razredov. Glavni sporočili, ki ju želi predstava podati posredno in ne na pedagoški način, pa se skrivata v vrlinah in uporu. Pravljični junaki so simbol za vrline, ki so iz sodobnega sveta pregnane, obenem pa v sebi nosijo tudi upor, ki ga sodobni mladostnik potrebuje v boju proti neoliberalnemu kapitalizmu, je pojasnila Potočnjakova.

Igralci so opozorili na sceno, igrišče z igralom, ki je odprt za vse in ne povzroča socialne segregacije. Obenem je tu gibalna tehnika parkour - disciplina, ki terja precejšen fizičen napor. Po mnenju igralcev zna ta pritegniti marsikaterega osnovnošolca.

V predstavi igrajo Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Boris Kos, Maruša Majer, Katarina Stegnar, Stane Tomazin, Blaž Šef in Draga Potočnjak.

Dramaturginja je Andreja Kopač, scenografa Potočan in Sandi Mikluž, kostumografinja Barbara Stupica. Za glasbo sta poskrbela Marko Brdnik in Jure Vlahovič.

Povezani dogodki