STA, 21. 5. 2014

Umetniško vodenje ljubljanskega baleta bo z junijem prevzela Sanja Nešković Peršin

Umetniško vodenje baleta SNG Opera in balet Ljubljana bo s 1. junijem prevzela Sanja Nešković Peršin. Kot so pojasnili v Operi, so z Irekom Mukhamedovom sodelovanje prekinili sporazumno, po pisanju Dela pa je ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Peter Sotošek Štular že ob imenovanju napovedal, da pogodbe z njim ne bo podaljšal.
:
:

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Nešković Peršin, ki je v SNG Opera in balet Ljubljana zaposlena od leta 1988, se je rodila leta 1968 v Ljubljani. Po končani Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani ter Srednji naravoslovni šoli se je izpopolnjevala v Cannesu, na Dunaju in v New Yorku.

Odplesala je številne solistične vloge in postavila koreografijo za balet Neverland ing. Na področju scenskih umetnosti je koreografinja, avtorica in oblikovalka giba. Plesala in igrala je v številnih gledaliških in plesnih predstavah vidnih sodobnih domačih in tujih režiserjev ter koreografov. S samostojnimi avtorskimi projekti je gostovala na domačih in tujih festivalih.

Med njenimi vidnejšimi vlogami so Ana v Ani Karenini, Myrtha v Giselle, Titanija v Senu kresne noči ter Dekle v Čudežnem mandarinu.

Kot napovedujejo v SNG Opera in balet Ljubljana, bodo novo umetniško vodjo baleta podrobneje predstavili na srečanju z novinarji 27. maja.

SNG Nova Gorica / STA, 19. 5. 2011
sKurt