SiGledal, 6. 2. 2024

V SMG gostovanje srbske produkcije Major in Helena

V Slovenskem mladinskem gledališču bo v nedeljo, 11. februarja, gostovala srbska produkcija uprizoritve Major in Helena. Nastala je po motivih istoimenske knjige Maje Bekčić Petrović v dramatizaciji Divne Stojanov.
:
:

Foto: Dejan Krstić

Predstava je nastala po resnični zgodbi Helene Vuković – nekdanjega majorja srbske vojske in trans ženske. Zgodba sledi njenemu življenju in osebni evoluciji, spregovori o krivicah, ki so se ji dogajale, o bolečinah in radostih – ne nazadnje pa tudi o lepotah trans/kvir življenja v Srbiji. Gradi na konfliktu med patriarhalnim, konservativnim okoljem, kakršno je vojska, in liberalnim okoljem skupnosti LGBTA+. Spregovori o temah, kot so drugačnost, pogum in nujnost, da so ljudje avtentični in iskreni – in da se tistim, ki so osamljeni, ponudi tolažbo. 

»Aleksa Jovčić je v monodramo vgradil svoj notranji svet krhkosti in vojaške volje […]. Spolzka tla, po katerih se med uprizoritvijo giblje, ga uvrščajo med ustvarjalce, ki bodo na področjih svojega zanimanja stopali po poti svobodnih in neukročenih umetnikov.« Iz obrazložitve žirije, ki je Aleksi Jovčiću na festivalu Be:femon v Bečeju podelila posebno nagrado za igro.

Režiser in hkrati igralec je Aleksa Jovčić. Predstava bo podnaslovljena v slovenskem jeziku.

Major in Helena, SMG

Povezani dogodki

Jasmina Založnik, SiGledal, 5. 3. 2012
Na senčni strani smeha
Nuša Komplet, SiGledal, 25. 10. 2013
Pičimo (s številkami)!